Előkészítő ülés testi sértés bűntette ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2022. október 19., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
Testi sértés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Tatabánya, Komáromi út 4.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint a vádlottak 2021. október 11-én az esti órákban összetalálkoztak egy tokodaltárói kocsmában, ahol együtt italoztak, társalogtak. A szórakozó helyen jelen volt 3 ukrán állampolgár, köztük a sértett is, akik szintén alkoholt fogyasztottak. Idővel a 2 társaság közösen múlatta az idő, együtt szórakoztak, italoztak, majd zárás után a közeli büfében folytatták az italozást 22 óráig. Ekkor a 3 ukrán férfi elhatározta, hogy hazasétál tartózkodási helyükre, ezért szétváltak a vádlottaktól, akik azonban rövid idő múlva utánuk indultak, utolérték őket és együtt haladtak a munkásszálló felé. Az I. rendű vádlott előre ment, de mivel a munkásszálló portása nem engedte, hogy bemenjen az épületbe, visszament a többiekhez. Ezt követően a vádlottak, a sértett és az egyik férfi betértek egy kivilágítatlan, sötét utcába. Itt az I. rendű vádlott ok és előzmény nélkül, hirtelen rátámadt a sértettre, őt szemből, egy alkalommal ököllel arcon ütötte, melynek következtében az erősen ittas állapotban lévő sértett háttal a földre zuhant és a feje az aszfalthoz csapódott.

Ezt látva a másik férfi a közelében álló II. rendű vádlott felé ütött, de a II. rendű vádlott hátra lépett, így az ütés nem találta el. Ekkor az I. rendű vádlott odament és szemből, ököllel arcon ütötte az ukrán férfit, aki szintén a földre esett.

Ezt követően a vádlottak visszamentek a még mindig a földön fekvő sértetthez, és őt kb. 6-7 alkalommal, kisebb erővel megrugdosták. Eközben a másik férfi felkelt a földről és elsietett a helyszínről, majd röviddel ezt követően a földön fekvő sértettet hátrahagyva a vádlottak is elmentek. A férfi a munkásszálóra menekült, a portán jelezte, hogy a sértettet bántalmazták, ezért mentőt hívtak a részére.

A sértett az I. rendű vádlott általi ökölütés következtében a baloldali járomcsont többszörös törését, az arcüreg külső falának többszörös törését és nyílt koponyaalapi törést, míg a fejének az aszfalthoz csapódása eredményeképpen homloktáji pókhálóhártya alatti vérzést, továbbá agyzúzódást szenvedett. A nyílt koponyacsonttörés és az agyzúzódással együtt járó agyvizenyő életveszélyes sérülésnek tekinthető. Szakszerű orvosi segítség, ellátás nélkül a sértett halála következhetett volna be.

A baloldali darabos járomcsonttöréssel összefüggésben baloldali arcidegsérülés is bekövetkezett. A bal arcfél deformációja, illetve a csonttöréssel együtt járó arcidegbénulás maradandó állapotnak, fogyatékosságnak minősül, mely műtéti úton korrigálható.

A másik férfi 8 napon belül gyógyuló horzsolásos sérüléseket szenvedett el, a sérelmére elkövetett könnyű testi sértés vétsége miatt nem terjesztett elő magánindítványt az I. rendű vádlottal szemben.

Megjegyzés: Előkészítő ülés. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság az I. rendű vádlottat, mint erőszakos többszörös visszaesőt, ítélje fegyházbüntetésre és tiltsa el a közügyek gyakorlásától, a II. rendű vádlottat ítélje börtönbüntetésre, melynek végrehajtását határozott időre függessze fel.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Szabó Ferenc – sajtószóvivő
06309292090
sajto.tatabanyaitorvenyszek@birosag.hu

Puskásné Sárközi Rita – sajtótitkár
06705270968
sajto.tatabanyaitorvenyszek@birosag.hu

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
102.45 KB