Folytatólagos tárgyalás vesztegetés bűntette tárgyában

Tárgyalás időpontja: 
2022. szeptember 12., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
Vesztegetés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Tatabánya, Komáromi út 4.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint az Erőmű Kft. 2015. évben faapríték tüzelésű kazánokat üzemeltet, amelyhez faaprítékra volt szüksége. A tüzelőanyag biztosítása érdekében adásvételi szerződést kötött egy erdészeti Zrt.-vel. A szerződés szerint az Erőmű végezte az átvételhez szükséges mennyiségmérési, mintavételi és minőségvizsgálati feladatokat. A beérkezett tüzelőanyagból szállítmányonként mintát vett és ezt követően laboratóriumi vizsgálattal meghatározta a tüzelőanyag nedvességtartalmát. 2016. őszétől 2017. áprilisáig a Zrt. vállalta, hogy faapríték osztályozását az Erőmű telephelyén elvégzi, majd 2017. október 30. napján a faapríték osztályozására vállalkozási szerződést kötött egy másik Kft-vel.

A III., IV. és V. rendű vádlottak, mint az Erőmű mintavevői, 2016. októberétől 2018. április 15. napjáig, majd a III. rendű vádlott a 2018. október 15. napjától 2018. november 14. napjáig terjedő időszakban is, a mintavevői tevékenységükkel kapcsolatban heti rendszerességgel fogadtak el különböző pénzösszegeket másik két Kft. alkalmazottjaitól azért, hogy az Erőmű Kft. részére ezen  beszállító cégek által szállított faapríték nedvességtartalmának mintavételezésekor az egyes szállítmányokból olyan mintákat továbbítsanak a laborba, melyek a szállítmány teljes nedvessségtartalmától kisebb nedvességtartalmat tükröznek.

A nedvességtartalom mérést a vádlottak kétféle módon játszották ki. Egyrészt úgy, hogy a szállító a szállítmány hátsó részébe kis adag száraz aprítékot rakott és abból vettek mintát. Másrészt a VIII. rendű vádlott, valamint sofőrjei, előre csomagolt zacskókban adták át a valósnál alacsonyabb nedvességtartalmú mintákat a mintavevőnek. Az I. rendű vádlott az egyik Kft. ügyvezetőjeként, 2016. évtől kezdődően faaprítékot szállított az Erőműnek. A magasabb átvételi ár elérése érdekében először a fuvarszervező alkalmazottján, VI. rendű vádlotton keresztül, majd személyesen is megállapodott az Erőmű mintavételi csoportjának vezetőjével, III. rendű vádlottal abban, hogy a mintavevők alacsonyabb nedvességtartalmú mintákat továbbítsanak a laborba. A III. rendű vádlott rábírta a IV.r. vádlottat, az Erőmű másik mintavevőjét, hogy ő is vegyen részt a manipulált mintavételben.

A VIII. rendű vádlott a vádbeli időszakban a Kft. alkalmazásában állt, mint gépjárművezető, aki több alkalommal adott át a szállítmány valós nedvességtartalmánál alacsonyabb nedvességtartalmú mintát mintavételezéshez, illetve rendszeresen tájékoztatta a III.r. vádlottat, hogy a szállítmány melyik részébe rakták a szárazanyagot, hogy onnan vegyen mintát.

A vádlottak az Erőmű Kft-t rendszeres haszonszerzésre törekedve tévedésbe ejtették, ezért a sértett társaság a szerződés szerint fizetendőnél magasabb átvételi árat fizetett az Erdészeti Zrt.-nek, amely - a szállítmányok manipulálásról nem tudva - ugyanígy magasabb árat fizetett az alvállalkozó Kft-nek.

Megjegyzés: Folytatólagos tárgyalás, mely a tanúk meghallgatásával folytatódik

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Puskásné Sárközi Rita – sajtótitkár
06705270968
sajto.tatabanyaitorvenyszek@birosag.hu

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
102.12 KB