Előkészítő ülés csalás bűntette ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2022. február 14., hétfő 11.00
Ügy tárgya: 
Csalás bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Tatabánya, Előd Vezér utca 17.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint az I. rendű vádlott, valamint a nyomozás során ismeretlenül maradt női társa 2019. januárjában elhatározták, hogy oly módon fognak jogtalanul rendszeres haszonra szert tenni, hogy egy internetes oldalon különböző hirdetéseket adnak fel, amelyben televíziót, kávéfőzőt, személygépkocsit, lakókocsit, motorcsónakot, láncfűrészt, konyhabútort, karórát, telefont, babakocsit, fűnyíró traktort, barkácskészletet, játékkonzolt, fúró szettet és különböző szerszámgépeket kínálnak eladásra tényleges teljesítés szándéka nélkül.

Az I. rendű vádlott rábírására a II. rendű vádlott abból a célból, hogy az internetes csalásból származó pénzösszegek ne az I. rendű vádlott bankszámlájára érkezzenek, III. rendű vádlottat rávette arra, hogy a bűncselekmények elkövetéséhez olyan bankszámlákat biztosítson, amelyen vádlottak a sértettektől érkező pénzösszegeket fogadhatják, majd az arra érkező pénzeket továbbítsa az I. rendű és a II. rendű vádlottnak.

A III. rendű vádlott a bankszámláira érkező, általa is tudottan csalásból származó pénzösszegeket jogtalan haszonszerzés érdekében felvette, annak nagyobb részét készpénzben a II. rendű vádlottnak átadta, illetve azokból befizetéseket teljesített az V. rendű és a VI. rendű vádlott bankszámláira. A III. rendű vádlott rávette lányát, a IV. rendű vádlottat is, hogy szintén vegyen le a III. rendű vádlott bankszámlájáról különböző összegeket és az összegek eredetének leplezése céljából befizetéseket teljesítsen az V., illetve a VI. rendű vádlottak számlájára. Az I. rendű és a II. rendű vádlott rávették élettársaikat V. rendű és VI. rendű vádlottakat, hogy a sértettektől kicsalt összegek megszerzése érdekében bocsássák rendelkezésükre a bankszámláikat.

Az ügyészség vádiratában 71 vádpontot jelölt meg, melyben a vádlottak a sértettektől fenti módszerrel pénzt csaltak ki.

Megjegyzés: Előkészítő ülés. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság az I.-III. rendű vádlottakat ítélje szabadságvesztésre, valamint tiltsa el a közügyek gyakorlásától, míg IV.-VI. rendű vádlottak esetén pénzbüntetést szabjon ki.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Szabó Ferenc – sajtószóvivő
06309292090
sajtoszobatb@tatabanyait.birosag.hu

Puskásné Sárközi Rita - sajtótitkár
06705270968
sajtoszobatb@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
131.33 KB