Előkészítő ülés közúti baleset gondatlan okozásának vétsége ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2021. október 12., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Közúti baleset gondatlan okozásának vétsége
Tárgyalás helyszíne: 
Esztergom, Széchenyi tér 22.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint a férfi 2019. március 16-án személygépkocsit vezetett a 10-es számú főúton, Tokodaltáró felől Dorog irányába, a gépkocsiban még négyen utaztak. A sofőr utolérte a több járműből álló kocsisort, amelynek előzésébe kezdett olyan útszakaszon, ahol az tilos. A vádlott a járműforgalom elől elzárt területre hajtott, a megengedett 90 km/óra sebesség helyett, 130 km/óra sebességgel haladt.

A záróvonal átlépésével végrehajtott előzés során a férfi késedelmesen észlelte, hogy az előzéshez igénybe vett forgalmi sávban szabályosan közeledik felé egy személygépkocsi. A vádlott fékezett, és a járművét jobbra kormányozta, azonban a sávjába visszatérni nem tudott. A szembejövő vétlen sofőr az ütközés elhárítása érdekében jobbra kormányzott, azonban a gépkocsi eleje nekiütközött a vádlott által vezetett személygépkocsinak. Az ütközés hatására a vétlen személygépkocsi az útpadkára sodródott és a szalagkorlátnak ütközött. A gondatlan sofőr által vezetett személygépkocsi lesodródott az úttestről, és egy fának ütközött. A balesetben a vétlen sofőr nyolc napon túl gyógyuló bordatörést, gyermekkorú utasa, valamint a gondatlan sofőr két utasa nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett el.

Megjegyzés: Előkészítő ülés. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság a vádlottat ítélje felfüggesztett fogházbüntetésre, valamint pénzbüntetésre és tiltsa el hosszabb időre a közúti járművezetéstől.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Szabó Ferenc – sajtószóvivő
06309292090
sajtoszobatb@tatabanyait.birosag.hu

Puskásné Sárközi Rita - sajtótitkár
06705270968
sajtoszobatb@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
117.37 KB