Előkészítő ülés közokirat hamisítás bűntettének ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2020. december 15., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Közokirat hamisítás bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Tata, Agostyáni utca 1-3.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádlottat 2019. január 22-én az M1-es autópályán közúti ellenőrzés alá vonták. A férfinél személyazonosításra alkalmas okmány nem volt, ezért az adatait bediktálás alapján rögzítették, aminek során az őt igazoltató rendőröknek magát valótlanul más személynek adta ki és az ő adatait (születési hely és idő) adta meg. Tekintettel arra, hogy a bediktált adatok egyeztek a nyilvántartásban szereplőkkel, de azok fényképet nem tartalmaztak, a vádlottat a járőrök a hivatalos helyiségükbe előállították. Az újabb egyeztetések során ismét megerősítést nyert, hogy a vádlott által bediktált adatok a valóságnak megfelelnek, így az előállítás végrehajtásáról készült rendőri jelentésbe valótlanul az került, hogy a bediktált személlyel szemben volt rendőri intézkedés, illetve a vádlott az erről készült igazolást és a szabálysértést tudomásul vevő nyilatkozatot is a bediktált személy nevében írta alá.

A közúti ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a bediktált személy nem rendelkezik érvényes jogosítvánnyal, az autó műszaki érvényessége lejárt és azt a forgalomból ideiglenesen kivonták, erre tekintettel vele szemben a rendőrség szabálysértési feljelentést tett, a feljelentés alapján a Nyíregyházi Rendőrkapitányság a férfit jogerősen 110.000.- forint pénzbírsággal sújtotta és 6 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A vádlott a hamis adatok bediktálásával közreműködött abban, hogy a rendőri szervek által készített, a szabálysértési eljárás menetébe illeszkedő közokiratokba a saját neve és adatai helyett valótlanul egy másik férfi adatai kerüljenek, tudva arról, hogy ezzel a férfi ellen szabálysértési eljárás lefolytatására kerül sor.

Megjegyzés: Előkészítő ülés. Az ügyészség indítványozta, hogy amennyiben a férfi az ülésen a bűncselekmény elkövetését beismeri, úgy őt a bíróság ítélje 1 év börtönbüntetésre és ugyanennyi időre tiltsa el a közügyektől, valamint rendelje el egy korábbi felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Nem
Egyéb információ: 

dr. Szabó Ferenc – sajtószóvivő
06309292090
sajtoszobatb@tatabanyait.birosag.hu

dr. Rácz Vanda - sajtótitkár
06705270968
sajtoszobatb@tatabanyait.birosag.hu

 

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
77.46 KB