Előkészítő ülés pénzmosás bűntettének ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2020. november 16., hétfő 08.00
Ügy tárgya: 
pénzmosás bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Tatabánya, Komáromi utca 4.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A szabadságvesztés büntetését töltő elsőrendű vádlott megtudta a sértett telefonszámát és azt a tényt, hogy egy autó az egyik oroszlányi borozó előtt parkol. 2019. április 25-én késő este az elsőrendű vádlott a bv. intézetből egy ismeretlen módon a birtokába került telefonról felhívta a sértettet és azt állította neki, hogy a készenléti rendőrségről telefonál, majd közölte vele, hogy egy csalás ügyében nyomoznak és szükség lenne a segítségére. A vádlott arra kérte a sértettet, hogy az összes készpénzét egy borítékban tegye a borozó előtt parkoló autó kereke alá és így segítse a titkos akciót. A férfi azt állította a sértettnek, hogy az autót figyeli a rendőrség és amikor az elkövetők a pénzért mennek, elfogják őket, ezt követően a sértett visszakapja majd a pénzt. A sértett többszöri telefonbeszélgetés után úgy döntött, hogy enged a kérésnek és 120.000.- forintot elhelyezett az autó hátsó kereke alatt.

Az elsőrendű vádlott ezt követően felhívta volt élettársát (a másodrendű vádlottat) és megkérte, hogy menjen el az autóhoz, vegye magához a pénzt, vigye haza azt, a borítékot pedig égesse el. A nő a kérésnek eleget tett, a pénzt a párnája alá rejtette.

Másnap a férfi felhívta a jelenlegi élettársát, közölte vele, hogy csalást követett el, és megkérte, hogy sms-ben küldje át a számlaszámát a másodrendű vádlottnak, hogy a pénzt át tudja utalni. A nő átküldte a számlaszámát a férfi volt élettársának, aki azonban az összeget nem utalta el, mert őt még aznap délután a bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt a rendőrség előállította. A pénzt 20.000.- forint híján a másodrendű vádlott lánya a nyomozó hatóságnak átadta, így a csalással okozott kárból 100.000.- forint megtérült.

Megjegyzés: Előkészítő ülés. Az ügyészség indítványozta, hogy amennyiben a vádlottak az ülésen a bűnösségüket beismerik, úgy a bíróság az elsőrendű vádlottat ítélje 1 év 8 hónap börtönbüntetésre, a másodrendű vádlottal szemben szabjon ki 150.000.- forint pénzbüntetést, a harmadrendű vádlottal szemben pedig 225.000.- forint pénzbüntetést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Sós Réka – sajtótitkár
06705270968
sajtoszobatb@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
109.23 KB