Előkészítő ülés csalás bűntettének ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2020. október 6., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
csalás bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Tatabánya, Előd Vezér utca 17.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vád szerint a férfi egy kft. vezető tisztségviselőjeként 2013. július 12. és november 19. napja között Magyarország különböző településein termékbemutatókat szervezett, melyek során jellemzően idős korú sértetteknek egészségi állapotuk javítását célzó termékeket (gyapjútakaró, légtisztító, pulzáló mágnesterápiás készülék, mágnesterápiás matrac) értékesítettek. A vádlott, illetve utasításainak megfelelően a termékbemutatók során a lehetséges vevőkkel kommunikáló, a vádlott megbízása alapján eljárók a fenti termékeket megvásárló sértetteket úgy tájékoztatták, hogy nyolc napon belül elállhatnak a szerződéstől, ugyanakkor ezen jogosultság tényleges biztosítása a vádlottnak nem állt szándékában, célja az általa megbízott személyek felhasználásával a sértettek megtévesztése volt.

A sértettek éltek az elállás jogával és a termékeket a kft. tatai székhelyére visszavitték, ahol a gazdasági társaság nevében eljáró ügyintézők a vádlott utasításának megfelelően olyan átadás-átvételi jegyzőkönyvet vettek fel, amelyben – általuk nem tudottan - valótlanul arról biztosították a sértetteket, hogy a visszavett termékek „bevizsgálását” követően, az ellenértékük 30 napon belül a sértettek számláira visszautalásra kerülnek. Az ígérettel ellentétben a sértettek sem a termékek ellenértékét, sem az elállás okán visszaszolgáltatott termékeket nem kapták meg, majd a vádlott, illetve az általa irányított, a termékeket értékesítő gazdasági társaság számukra elérhetetlenné vált.

A négy sértett közül egy sértettnek 100.000.- forint, három másik sértettnek egyenként 380.000.- forint kárt okozott a vádlott.

Megjegyzés: Előkészítő ülés. Az ügyészség indítványozta, hogy ha a vádlott a bűncselekmény elkövetését az ülésen beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, akkor őt a bíróság 1 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélje és 2 évre tiltsa el a közügyektől, valamint a vádlottat 380.000.- forint vagyonelkobzásra ítélje.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Szabó Ferenc – sajtószóvivő
06309292090
sajtoszobatb@tatabanyait.birosag.hu

Sós Réka – sajtótitkár
06705270968
sajtoszobatb@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
75.02 KB