Előkészítő ülés csoportosan elkövetett rablás bűntettének ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2020. július 13., hétfő 11.45
Ügy tárgya: 
csoportosan elkövetett rablás bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Esztergom, Széchenyi tér 22.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőrendű vádlott és az élettársa -a másodrendű vádlott- 2019. októberében egy vendégházban béreltek szobát, ahol csatlakozott hozzájuk a harmadrendű vádlott is. A három vádlott beszélgetése során az elsőrendű vádlott felvetette, hogy nincs elég pénzük, ezért „ki kellene zsebelni valakit”. A két férfi beleegyezett ebbe és hárman elindultak egy esztergomi sörözőbe.

A sörözőben a vádlottak megismerkedtek a két sértettel, együtt csocsóztak, kölcsönösen meghívták egymást italra, aminek során észrevették, hogy az egyik sértett nagyobb mennyiségű készpénzt tart magánál. Az elsőrendű vádlott ekkor jelezte társainak, hogy tőlük fogják elvenni a pénzt. A vádlottak a sértettekkel együtt egy másik bárba mentek, végül éjfél után köszöntek el egymástól. A vádlottak követni kezdték a sértetteket, a másodrendű és a harmadrendű vádlott kissé lemaradt, az elsőrendű vádlott pedig utolérte a két férfit, közölte velük, hogy ő prostituált és felajánlotta, hogy ingyen szexuális kapcsolatot létesít velük, amit a sértettek el is fogadtak. Az elsőrendű vádlott -keresve a bűncselekmény elkövetésére megfelelő helyet- egy elhagyatott utcába vezette a sértetteket, majd rávette őket, hogy menjenek a munkásszállóra és onnan vissza a városközpont felé, mert tudta, hogy a társai onnan közelítenek. Ekkor két irányból hirtelen feltűnt a másik két vádlott, egyikük számonkérte a sértetteket, hogy miért ölelgették a nőt, majd ököllel többször megütötte az egyik sértett mellkasát és a földre teperve fenyegette, ezalatt a nő kivette a sértett nadrágjából a 200.000.- forintját. A sértett erre kivette a másik zsebében lévő 98.000.- forintját és a szájába tette, hogy ne tudják elvenni tőle, az elsőrendű vádlott a sértett a fejét az aszfaltba ütötte, hogy oda adja a szájában tartott pénzt.

Ezalatt a másik sértettet a harmadrendű vádlott a vállánál fogva a földre nyomta és kivette a zsebéből a 235.000.- forint értékű mobiltelefonját.

Ezek után a három vádlott elengedte a sértetteket és azt bizonygatták, hogy semmit nem vettek el tőlük, erőszakos fellépésük oka az volt, hogy revansot vegyenek az elsőrendű vádlottat ért sérelem miatt.

Megjegyzés: Előkészítő ülés. Az ügyészség indítványozta, hogy amennyiben a vádlottak az ülésen beismerik a bűnösségüket és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról, úgy a bíróság az elsőrendű és a másodrendű vádlottat ítélje 7-7 év fegyházbüntetésre, a harmadrendű vádlottat pedig 5 év fegyházbüntetésre.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Szabó Ferenc – sajtószóvivő
06309292090
sajtoszobatb@tatabanyait.birosag.hu

Sós Réka – sajtótitkár
06705270968
sajtoszobatb@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
91.81 KB