Előkészítő ülés az oroszlányi uzsorások ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2019. március 13., szerda 08.15
Ügy tárgya: 
Uzsora-bűncselekmény bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Tatabánya, Előd Vezér utca 17.
Ügyszak: 
Büntető
Közérdeklődésre számot tarthat: 
Nem
Egyéb információ: 

Az oroszlányi házaspár három hajléktalan sértett rászorult helyzetét kihasználva rendszeresen kölcsönöztek 100 %-os kamat kikötésével úgy pénzt, hogy az így kötött megállapodások a sértetteket súlyos nélkülözésnek tették ki, egy negyedik sértett pedig az uzsorakölcsönök törlesztése miatt vált hajléktalanná. A vádlottak az első sértettnek 2014. év tavaszától 2015. februárjáig adtak kölcsönöket. A vádlottak a kölcsönök nyújtását követő hónapok első napjaiban megvárták a járadékát felvevő sértettet Oroszlányban a Családok Átmeneti Otthona vagy a posta épülete előtt, és tőle a tartozásai kiegyenlítése fejében a kölcsönösszeg dupláját elvették. A vádlottak 2015. januárjában meghatalmazást írattak alá a sértettel, amely felhasználásával a másodrendű vádlott még ebben a hónapban a sértett teljes 22.800,-Ft összegű szociális juttatását a postahivatalban felvette. A sértett 2015. február hónapban 20.000,-Ft kölcsönt kért és kapott a vádlottaktól, majd a bankkártyáját a tartozása biztosítékául átadta a vádlottaknak. A vádlottak ezután 2015. március 20. napján a sértett bankkártyája segítségével egy bankautomatából a sértett folyószámlájáról felvették a sértett munkabérét, 19.000,-Ft-ot. A vádlottak 2016-2017. évek alatt további három sértettnek adtak kisebb összegű kölcsönöket 100%-os kamatra. Az egyik kerekesszékkel közlekedő sértettől a nyugdíját ötször vették el a nyugdíja felvételét követően, majd a nyugdíj átvételéhez, egy további sértettel pedig szociális járadék átvételéhez írattak alá meghatalmazást. A másodrendű vádlott a kerekesszékkel közlekedő sértett nyugdíját a postán két alkalommal, a harmadik sértett szociális járadékát kétszer vette fel a meghatalmazásokkal. A negyedik sértettől is elvették a nyugdíját többször, részben úgy, hogy a sértettől a bankkártyáját is átvették és használták. A negyedik sértett az uzsorakölcsönök törlesztése miatt nem tudta tovább fizetni az albérletét, amely után hajléktalan szállóra került.

A vádlottak az így elvett nyugdíj és szociális járadék összegéből kölcsönöztek vissza a sértetteknek ismételten 100%-os kamatra.

Megjegyzés: Előkészítő ülés. A vádiratban az ügyészség indítványt tett arra, hogy ha a vádlottak az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismerik, úgy a Tatabányai Járásbíróság a büntetett előéletű elsőrendű vádlottat végrehajtandó börtönbüntetésre, a büntetlen előéletű másodrendű vádlottat próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint a vádlottakat egyenként 173.400,-Ft vagyonelkobzásra ítélje.

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
45.68 KB