Tárgyalás rablás bűntettének ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2018. április 4., szerda 08.00
Ügy tárgya: 
rablás bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Tatabánya, Komáromi utca 4.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

R. L. I.r. vádlott és társai 2009. novemberét megelőzően elhatározták, hogy rendszeres haszonszerzés érdekében, betöréses lopásokat hajtanak végre külterületeken lévő gyárak, vállalkozások telephelyein. A helyszíneken széfeket, trezorokat kerestek, amelyeket vagy a helyszínen, vagy onnan elszállítva feltörtek az azokban lévő értékek megszerzése érdekében. A bűncselekményeket előre megtervezték, kiválasztották az elkövetéshez szükséges eszközöket, amelyeket rendszerint a helyszínek közelében elrejtettek.
A bűncselekmények elkövetéséhez kesztyűt, fejet eltakaró sötét színű maszkot és sötét ruházatot viseltek. Megegyezésük kiterjedt arra is, hogy amennyiben az adott helyszínen személy tartózkodik, erőszakot, illetve fenyegetést alkalmaznak, hogy az eltulajdonítást végrehajthassák. Ennek érdekében maguknál tartottak ún. gyorskötözőt, vagy más eszközt, mellyel adott esetben a portást vagy őrt megkötözték. Ilyen esetekben a szerepeket elosztva egyikük a megkötözött őrre felügyelt, míg a társak az eltulajdonítást végrehajtották.
Cselekményeikbe bevonták IV.r. vádlottat, akinek az volt a feladata, hogy a tulajdonát képező személygépkocsival a helyszínek közelébe szállítsa társait, majd az elkövetések után őket a helyszínekről elszállítsa. Az I., II.r. és III.r. vádlottak a bűncselekményekből származó hasznot egymás között ismeretlen arányban megosztották, a IV.r. vádlottnak a haszonból alkalmanként készpénzt, valamint benzinköltségre és autópálya matricára való összeget juttattak. Egyes esetekben az értékek megszerzése érdekében személy elleni erőszakot és fenyegetést is alkalmaztak.

Megjegyzés: I.r. vádlott tekintetében hatályon kívül helyezett ügy, a vádlott meghallgatása, a bizonyítás eredményétől függően ítélet várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Szabó Ferenc – sajtószóvivő
06309292090

sajtoszobatb@tatabanyait.birosag.hu
 

Sós Réka – sajtótitkár
06705270968
sajtoszobatb@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
52.49 KB