Tárgyalás költségvetési csalás bűntettének ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2018. február 14., szerda 08.00
Ügy tárgya: 
különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bcs.
Ügyszám: 
3.B.68/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Tatabánya, Komáromi utca 4.
Tárgyaló: 
fszt. 6. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádlott 2008. 10. 02. napjától kezdődően üzletrész-tulajdonosa, önálló képviseleti joggal rendelkező ügyvezetője és tényleges irányítója volt M. P. Kft-nek. A társaság másik ügyvezetője Á-né K. H. ténylegesen nem folyt bele a társaság napi ügymenetébe és irányításában nem vett részt, a könyvelőirodával és az üzleti partnerekkel kapcsolatot nem tartott.
A Kft. 2009. év óta állt szerződéses kapcsolatban a S. H. Kft-vel, amely ellátta az A. H. M. Kft. belső logisztikai feladatait. A legnagyobb gazdasági partnere volt a fenti Kft. a vádlott által vezetett Kft-nek. A tényleges fő tevékenysége munkaerő-kölcsönzés volt.
A Kft. alkalmazotti bérszámfejtését teljes egészében N.C.S. S. Kft. végezte. A vádlott által átadott bizonylatokat a könyvelőiroda alkalmazottja rögzítette a könyvelőprogramban, azokról az analitikus nyilvántartást is elkészítette, majd az ÁFA-bevallás adatai alapján közölte a vádlottal a fizetendő ÁFA összegét. Ezt követően – minden esetben a vádlott kifejezett előzetes jóváhagyása alapján és utasítása szerint – küldte be a könyvelőiroda alkalmazottja a vádlott által meghatározott – az elkövetéskor korrigált – számadatokat tartalmazó ÁFA-bevallásokat az adóhivatal felé elektronikus formában, a M. P. Kft. nevében, annak ügyfélkapuján keresztül.
A munkaerő-kölcsönzés olyan gazdasági tevékenység, amely jelentős összegű ÁFA fizetési kötelezettséget keletkeztet, mivel az ÁFA fizetési kötelezettséget eredményező szolgáltatásnyújtással szemben ÁFA levonási jogot biztosító költség csekély mértékben merül fel.
A vádlott a 2013. és 2014. években azért, hogy a M. P. Kft. fizetendő adóját rendszeres haszonszerzésre törekedve csökkentse, valótlan tartalmú, vagyoni hátrányt eredményező havi ÁFA-bevallások adóhatósághoz történő benyújtása iránt intézkedett az előbbi módszer alkalmazásával.
A vádlott mindösszesen 346.604.857,-Ft vagyoni hátrányt okozott a központi költségvetésnek.
2016. február 5-én a M. P. Kft. a valótlan tartalmú bevallások esetében önellenőrzést nyújtott be az alá nem támasztott adatokra. Az önellenőrzéssel bevallott mindösszesen 46.242.000,-Ft kötelezettségnövekedést a Kft. befizetéssel, illetve túlfizetéssel kiegyenlítette. Így a költségvetést ért vagyoni hátrány ilyen összegben megtérült, így a tényleges adóhiány 318.663.000,-Ft.

Megjegyzés: A tárgyaláson a vádlott és tanúk kihallgatása, szakértők meghallgatása, okiratok ismertetése, esetlegesen perbeszédek, ítélet várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Szabó Ferenc – sajtószóvivő
06309292090
sajtoszobatb@tatabanyait.birosag.hu

Sós Réka – sajtótitkár
06705270968

sajtoszobatb@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
70.29 KB