Tárgyalás foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2018. február 14., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége
Tárgyalás helyszíne: 
Tatabánya, Komáromi utca 4.
Tárgyaló: 
fszt. 1. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

S. L. vádlott 2014. évtől egy tatai gyártó vállalatnál dolgozik targoncavezetőként. 2015. október 5. napján a vádlott egy nyergesvontatóhoz kapcsolt pótkocsiról 5,9 tonna összsúlyú 12 méter hosszú „U” profilú szálvasakat rakodott le targoncával úgy, hogy a teherautó vezetője, L. Cs. sértett a pótkocsi platóján állva irányította.
A vádlott az előírások ellenére nem pontosította az emelendő teher súlyát, a targonca terhelhetőségi diagramját figyelmen kívül hagyta. S. L. vádlott nem győződött meg arról sem, hogy a teher mozgatása során más személyt nem veszélyeztet, a targonca hatókörzetében tartózkodókat a mozgás megkezdése előtt hangjelzéssel nem figyelmeztette, így kezdte meg a tolatást a megemelt súllyal, a súlyosan túlterhelt targonca pedig átbillent a súlypontján, előre borult, a villájáról a vasak leestek, maguk alá temetve a platóról a vádlott által is látottan leugró, majd a pótkocsi mellett álló L. Cs. sértettet. A sértett a sérülései következtében a kórházba szállítását követően életét vesztette. A baleset elszenvedése és a bekövetkezett halál között közvetlen és egyenes ok-okozati összefüggés állapítható meg.
S. L. vádlott beismerte a bűncselekmény elkövetését és bűnösségét is elismerte, azonban úgy nyilatkozott, hogy részben érzi magát felelősnek, mert a baleset bekövetkezésében a sértett enyhe fokú alkoholos befolyásoltsága, valamint munkavédelmi szabályszegése is közrehatott.
A Tatai Járásbíróság 2017. szeptember 14-én meghozott ítéletében S. L. vádlottat bűnösnek találta, ezért 1 év fogház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, aminek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. A vádlott és védője indoklás nélkül jelentettek be fellebbezést az elsőfokú bíróság ítélete ellen.

Megjegyzés: A nyilvános ülésen ítélet várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Szabó Ferenc – sajtószóvivő
06309292090
sajtoszobatb@tatabanyait.birosag.hu

Sós Réka – sajtótitkár
06705270968

sajtoszobatb@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
70.29 KB