Tárgyalás rablás bűntettének kísérlete ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2018. január 25., csütörtök 13.00
Ügy tárgya: 
rablás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
Esztergom, Széchenyi tér 22.
Tárgyaló: 
135. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

III. rendű vádlott a sértettel baráti kapcsolatban áll, így tudomással bírt a sértett otthonában tárolt értékekről és azok hollétéről. III. rendű vádlott családi összejövetelen I. rendű vádlottnak erről beszélt és elhatározták, hogy az értékeket eltulajdonítják, a bűncselekmény elkövetésébe II. rendű vádlottat is bevonták. 
Sértett az esti órákban Budapestre utazott, erről tudott III. rendű vádlott is, ezért I. rendű vádlott és II. rendű vádlott gépkocsival a késő esti órákban Vácról Mogyorósbányára indultak. Mivel az I. rendű és a II. rendű vádlottak nem ismerték a helyszínt, ezért a bűncselekmény elkövetéséhez III. rendű vádlott mobiltelefonról nyújtott segítséget I. rendű vádlottnak. III. rendű vádlott a telefonon keresztül elmagyarázta a sértett házához vezető utat, valamint maga is a sértett házához ment azért, hogy társainak azt megmutassa. A sértett azonban 22 óra körüli időben hazaérkezett Budapestről és nyugovóra tért a ház emeleti hálószobájában, erről azonban a vádlottaknak nem volt tudomásuk. I. és II. rendű vádlott 24 óra és 0 óra 30 perc közötti időben érkeztek a sértett házához, magukkal vittek egy-egy karót, majd a ház bejárati ajtajának felfeszítésével bementek az épületbe. A sértett a zajra felébredt, és védekezésként az ágy alatt tárolt gáz-riasztó fegyver után nyúlt, azt azonban nem találta, ezért az ágy alatt lévő laptopot fogta meg. I. és II. rendű vádlottak célirányosan felmentek az
emeleten lévő hálószobába, az ágyról időközben felálló sértetthez léptek, és a karóval több alkalommal megütötték a sértettet a fején, és a hátán, a sértett a laptoppal egyikőjüket megütötte. I. és II. rendű vádlottak befogták a sértett száját és lenyomták őt az ágyra, közben „Hol a pénz?” kérdést ismételgetve pénzt követeltek. A megfélemlített sértett a pénzkazetta tárolási helyét nem árulta el, ezért őt elengedték, közben továbbra is pénzt követeltek, és egyikőjük a kezében lévő karót fenyegetően felemelte, majd a pénzkazettát keresve célirányosan átkutatták az ágy alatt tárolt dolgokat és azokat kidobálták onnan. A pénzkazettát azonban nem találták meg.
Ez idő alatt III. rendű vádlott az épület előtt az I. és a II. rendű vádlottak tevékenységét figyeléssel biztosította, arról azonban nem volt tudomása, hogy társai a sértettet bántalmazzák azért, hogy tőle az értékeit megszerezzék.
A sértett a vádlottak figyelmetlenségét kihasználva kimenekült a teraszra, arról lemászott és átmenekült a szomszédba. Ezt követően I. és II. rendű vádlott, attól tartva, hogy a sértett értesíti a rendőrséget, gyorsan távoztak az ingatlanból, onnan nem tulajdonítottak el semmit.
A sértett a bántalmazás következtében nyolc napot meg nem haladó gyógytartamú sérülést szenvedett el, azonban a behatás ereje és módja miatt alkalmas volt súlyosabb sérülés okozására.
I. r. vádlott erőszakos többszörös visszaesőnek, II. r. vádlott többszörös visszaesőnek minősül.1.)

Megjegyzés: A tárgyaláson várható: bizonyítás, perbeszédek.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Szabó Ferenc – sajtószóvivő
06309292090
sajtoszobatb@tatabanyait.birosag.hu

Sós Réka - sajtótitkár
06705270968
sajtoszobatb@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: