Tárgyalás különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2018. január 24., szerda 08.00
Ügy tárgya: 
különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bcs-ek
Tárgyalás helyszíne: 
Tatabánya, Komáromi utca 4.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádbeli időszakban 2013-2016. években I.r. vádlott a t-i székhelyű E-B. Kft. ügyvezetője, működtetője volt. a társaság fő tevékenységi köre elektronikai és híradástechnikai berendezések, alkatrészek nagykereskedelme volt, ténylegesen főként háztartási és híradástechnikai gépeket értékesített.
A vádbeli időszakban I.r. vádlott édesanyja az E-T M. Kft. ügyvezetője volt. Fő tevékenysége köre háztartási gépek kiskereskedelme volt. Mindkét társaság a vádbeli időszakban túlnyomó részben az Európai Közösség területéről, ismeretlen szállítóktól szerzett be műszaki cikkeket, amelyeket belföldi adóalanyoknak értékesített tovább.
A két Kft. könyvelését 2013. I. negyedévétől 2016. 02. 16. napjáig a II.r. vádlott végezte. A két vádlott között I.r. vádlott rendszeres haszonszerzése érdekében megállapodás jött létre a valótlan tartalmú negyedéves ÁFA-bevallások elkészítésére és benyújtására. Ennek érdekében a két vádlott hosszabb időn keresztül, folyamatosan, szervezett módon kapcsolatban álltak egymással, és egyeztették a bevallások összegszerűségét.
I.r. vádlott nem gondoskodott a gazdasági események teljes körű könyveléséről. A II.r. vádlott által vezetett könyvelés nem volt zárt rendszerű, és nem tartalmazott valamennyi szükséges könyvelési kartont.
I.r. vádlott a valótlan tartalmú adóbevallások benyújtásának biztosításával 292.616.000,-Ft vagyoni hátrányt okozott ÁFA adónemben a központi költségvetésnek, amely nem térült meg.
II.r. vádlott a valótlan tartalmú adóbevallások elkészítésével és benyújtásával mindösszesen 215.074.000,-Ft ÁFA adónemben megvalósult vagyoni hátrány okozásához nyújtott segítséget I.r. vádlott részére.

Megjegyzés: A bíróság a tárgyalást 2018.01.26-án 8:00-tól folytatja.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Szabó Ferenc – sajtószóvivő
06309292090
sajtoszobatb@tatabanyait.birosag.hu

Sós Réka - sajtótitkár
06705270968
sajtoszobatb@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: