I/46. - emberölés bűntettének kísérlete

Tárgyalás időpontja: 
2017. november 16., csütörtök 08.00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete
Tárgyalás helyszíne: 
Tatabánya,Komáromi út 4.
Tárgyaló: 
Földszint 6.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

F.É. vádlott és sértett 1990. évtől 2002. évig házasságban élt, majd 2 évig külön éltek. A vádlott és a sértett 2004 évtől újra élettársi kapcsolatot létesített. Kapcsolatukból két gyermek született. A vádlott már az 1990-es évektől alkoholizáló életmódot folytatott, gyakran gyermekei jelenlétében is leittasodott, ilyenkor több alkalommal előfordult, hogy bántalmazta gyermekeit.

 

2013 évtől kezdődően a vádlott még fokozottabban inni kezdett, mert úgy érezte, hogy kisemmizték az édesapja után járó örökségből, ezen időponttól kezdődően a vádlott már csak rendszertelenül dolgozott, őt többnyire a sértett tartotta el. Vádlott ezen időszakban fiát ittas állapotban, több alkalommal bántalmazta, trágár szavak kíséretében szidalmazta, a szidalmazás gyakran az utcán, mások jelenlétében történt, a vádlott a gyermeket nem hagyta tanulni, éjszaka pedig nem hagyta aludni. Előfordult olyan eset is, amikor a vádlott olyan erősen ütötte meg fiát, hogy a gyermek orra vérezni kezdett. A vádlott ittas állapotban tanúsított fenti magatartása következtében gyermek a vádlotthoz való viszonya kiegyensúlyozatlanná, diszharmonikussá, erősen ambivalenssé vált.

 

2016. július 9-én a gépkocsivezetőként dolgozó sértett 12 óra 30 perc körül hazaérkezett a Tatabányán lévő lakásukba, észrevette a vádlott ittas állapotát, ezért elhatározta, hogy fiával együtt elmennek otthonról. A vádlott pénzt akart kérni a sértettől, hogy azon sört vásárolhasson. A sértett a vádlott kérését megtagadta, valamint megkérte a gyermeket, hogy a vádlott pénztárcájából a délelőtti vásárlásból megmaradt pénzt vegye ki. Miután a vádlott látta, hogy a sértett nem ad neki pénzt, azzal fenyegetőzött, hogy kiugrik a nagyszobai ablakon, és ennek érdekében oda is ment a nappaliból nyíló erkély korlátjához, azon kihajolt, és előre-hátra lengette magát. A gyermek a vádlottat a lábánál fogva visszarántotta az erkélyről, és az ágyra nyomta, hogy megnyugodjon, miközben azt kérdezte a vádlottól „normális vagy, és így lássalak, így nőjek fel?” Miután a vádlott kissé lenyugodott, kiment a konyhába, a gyermek pedig a nappaliban maradt és televíziót nézett.

 

A vádlott az elfogyasztott alkohol mennyiség hatására 15 óra körüli időpontban súlyos fokú alkoholos befolyásoltság állapotába került 2,98 – 3,22 ezrelék közötti alkohol szinttel. Ezen időpontban a sértett fürödni készült, így félmeztelenül tartózkodott a konyhában. A vádlott ismételten pénzt kezdett követelni a sértettől sörre, aki azonban ismételten visszautasította a kérést. A sértett hátat fordított a vádlottnak és a konyhából a fürdő felé indult, hogy lezuhanyozzon, amikor a vádlott azt mondta, „ha nem adsz pénzt, akkor megöllek”, felkapta a konyhapulton lévő, 20 cm pengehosszúságú, barna, fanyelű kést, és azzal, „most megöllek” felkiáltással, viszonylag kis erővel, 6 alkalommal megszúrta a sértettet. A szúrások a sértett hátának jobb oldalát - a VII. hátcsigolya magasságában a gerincoszlop vonalától 7 cm-re jobbra lévő részén, a jobb váll hátsó részén, a jobb oldali trapéz izom felső szélétől 2 cm-re lévő részén, a jobb oldali trapéz izom felső széle mentén a nyaki fejverőér lefutásától 40 mm-re lévő részén-, a jobb fülkagylóját és a jobb oldali fülcimpáját érték. A behatások helye, ereje, eszköze és módja nyaki verőér sértésének, valamint a mellüreg megnyitásának reális lehetősége miatt – heveny elvérzés, ill. mellűri levegő és vérgyülem kialakulása miatt - alkalmasak voltak életveszélyes sérülés okozására, illetve emberélet kioltására is.

 

A hangoskodásra megjelent az előszobában a gyermek és látta, hogy a sértett nyakából spriccel a vér. A sértett kérte a gyermeket, hogy hívjon mentőt, amely kérésnek a teljes pánikban lévő gyermek eleget is tett. A mentők értesítését követően a gyermek a földön fekvő sértettet kérlelte, hogy ne haljon meg, majd leszaladt a kiérkező mentők elé. A mentőket követően a helyszínre érkező rendőr-járőrök igazoltatni próbálták a vádlottat, aki az intézkedésnek ellenállt, szitkozódott, dühöngött, és azt kiabálta „kár, hogy nem a szívébe szúrtam a kést”,„miért nem döglött meg ez a szemét”, „ha kiengednek innen úgyis megölöm”.

 

A vádlott fenti cselekménye a gyermek a vádlottal, mint anyával szembeni ambivalencia érzést felerősítette, megjelent nála a vádlottal szembeni bizalmatlanság és a vádlott agresszív cselekményével szembeni félelem. A gyermeket a történtek pszichésen megviselték, az agresszió erős szintű, közvetlen megtapasztalása benne feldolgozatlan érzelmi teherként van jelen. A vádlott cselekménye pszichológiai szempontból súlyosan veszélyeztette a gyermek érzelmi, erkölcsi és pszichés fejlődését.

 

Szakértő meghallgatása, ítélet várható

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Jakabovits Péter sajtószóvivő 36/30-929-2090

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

 

dr. Lehel Enikő sajtótitkár 36/33-312-988

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: