I/23.- Kábítószer kereskedelem bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2017. június 6., kedd 08.00
Ügy tárgya: 
Kábítószer kereskedelem bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
2800 Tatabánya, Komáromi út 4.
Tárgyaló: 
Földszint 6.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

I. rendű és II. rendű vádlott 11 évvel ezelőtt ismerkedtek meg egymással a II. rendű vádlott munkahelyén, közöttük kezdetben csak munkakapcsolat volt, majd később a munkán kívül is találkoztak egymással, és jó ismerősökké váltak.

Az I. és II. rendű vádlottak a 2015. év végén közösen elhatározták, hogy haszonszerzés céljából indiai kannabisz kendert fognak termeszteni majd a nagy mennyiségben termesztett, kábítószernek minősülő marihuánát kábítószer fogyasztó személyeknek értékesítik. A vádlottak e tervük megvalósítása érdekében megállapodtak abban is, hogy a II. rendű vádlott édesanyjának nevén lévő, de a II. rendű vádlott tulajdonát képező pincében fogják létrehozni a kender ültetvényt.

Ezt követően I. rendű és II. rendű vádlottak a kender ültetvény létrehozásához és működtetéséhez megfelelő körülmények teremtése érdekében átalakították a II. rendű vádlott pincéjét, annak ajtaját leszigetelték, transzformátorokat, elektromos radiátorokat, ventilátorokat, izzókat, hőmérséklet- és páratartalom mérőket, továbbá a növények termesztéséhez közvetlenül szükséges edényeket, műtrágyát, növényvédő szereket szereztek és üzemeltek be, majd 2015. december végén – 2016. januárban megkezdték az indiai kender növények termesztését. Az I. rendű és II. rendű vádlottak a kendernövények termesztésének megkezdését követően a növényegyedek gondozását, táplálását, locsolását közösen végezték, melynek eredményeképpen a kender növények önálló fejlődésnek indultak.

2016. április 12-én 12 óra 5 perckor a pince előtti területen a Dorogi Rendőrkapitányság tagjai intézkedés alá kívánták vonni a pincéből éppen együttesen távozó I. rendű és II. rendű vádlottakat, akik a rendőri intézkedés alól igyekeztek magukat kivonni és megkíséreltek a helyszínről elfutni, azonban az eljáró rendőrök mindkét vádlottat elfogták a helyszín közelében.

Ezt követően a Dorogi Rendőrkapitányság házkutatást foganatosított a II. rendű vádlott pincéjében, ahol 23 x 23 cm-es műanyag edényekben, perlites virágföldben összesen 127 tő, 60-90 cm magasságú, nőivarra szelektált indiai kannabisz kender növényt találtak és foglaltak le a kábítószer termesztéséhez használt eszközökkel, berendezésekkel együtt. A nyomozó hatóság az elkövetés helyszínén lefoglalt továbbá egy papírtáskában elhelyezett, 60,12 gramm nettó tömegű zöldesbarna színű növényi ágvégződést, valamint egy fekete színű zsákba helyezett, 23,81 gramm nettó tömegű növényi levélzetet.

Az I. rendű és II. rendű vádlottaktól lefoglalt növényegyedek, növényi ágvégződések és növényi levélzet kannabiszra jellemző kannabinoid vegyületeket, köztük delta-9-tetrahidrokannabinolt (THC) tartalmaznak, amely kábítószernek minősül. A I. rendű és II. rendű vádlottak által forgalomba hozatal céljából termesztett 127 tő indiai kannabisz kender növény meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát, de nem éri el a különösen jelentős mennyiség alsó határát.

Az I. rendű vádlott a 2016. április 12. napját megelőző napokban – pontosabban meg nem határozható helyen és időben – ismeretlen személytől csekély mennyiségű amfetamint szerzett meg és fogyasztott el. Az I. rendű vádlott 2016. április 12. napján biztosított vizeletmintájából 1,74 μg/ml kábítószernek minősülő amfetamin volt kimutatható, amely a „speed” néven ismert kábítószer fogyasztására utal.

Első tárgyalás, bizonyítás

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Jakabovits Péter sajtószóvivő 36/30-929-2090

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

 

dr. Lehel Enikő sajtótitkár 36/33-312-988

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: