I/22. - életveszélyt okozó testi sértés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2017. május 30., kedd 08.00
Ügy tárgya: 
életveszélyt okozó testi sértés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
2800 Tatabánya, Komáromi út 4.
Tárgyaló: 
Földszint 6.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádlott születése óta közepes-súlyos értelmi fogyatékos, önálló életvitelre képtelen, 2 éves kora óta, a d-i Fogyatékosokat Ápoló-Gondozó Otthon lakója. Az intézményben különböző életkorú közepes és súlyos értelmi fogyatékos személyek élnek, akik önálló életvitelre képtelenek. Ebben az intézményben dolgozik gondozóként a sértett.

 

A vádlott az intézmény földszintjén lévő 3-as számú, 4 személyes lakószobában él. 2016. március 24. napján a reggeli órákban a sértett bement a vádlott lakószobájába, ahol ekkor már csak a vádlott tartózkodott, hogy segítsen a vádlottnak felöltözni, mert sorversenyre készülődtek. A vádlott nem akart felöltözni, azt mondta a sértettnek, hogy hagyja őt békén, mert hozzávágja a szobában lévő virágládát. A sértett azt mondta a vádlottnak, hogy „ezt nem kéne”, mire a vádlott letette a virágládát. Ezt követően a vádlott elindult a sértett felé, szemből megfogta a két vállát, és nagy erővel ellökte a sértettet. A sértett a vádlott lökése következtében hanyatt esett, megütötte a csípőjét, a jobb könyökét és jobb oldalon a feje hátsó részét. A sértett ezt követően felállt, kiment a szobából, de szédült, ezért le kellett ülnie. A vádlott látta, hogy a sértett elesik, ettől megijedt, leült az ágyára és ott maradt. A sértett a vádlott lökése következtében a hajas fejbőrön jobb oldalon a falcsont vetületében 8 cm-es bevérzést, minimális traumás lágyagyhártya alatti vérzést szenvedett el.

A lágyagyhártya alatti vérzés 8 napon túl, körülbelül 4 hét alatt gyógyul. A sértett koponyasérülése közvetett életveszélyt eredményezett. A vádlottat cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt áll, középsúlyos gyengeelméjűségben és ennek talaján kialakult személyiségzavarban szenved, amely az elmeműködés kóros állapota, valamint a központi idegrendszer fokozott görcskészségével jellemzett epilepszia betegség is fennáll nála.

Bizonyítás, vádlott, tanúk kihallgatása

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Jakabovits Péter sajtószóvivő 36/30-929-2090

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

 

dr. Lehel Enikő sajtótitkár 36/33-312-988

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: