II/19. - életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2017. május 9., kedd 08.00
Ügy tárgya: 
életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
2800 Tatabánya, Komáromi út 4.
Tárgyaló: 
Földszint 6.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

2015. október 11. napján a délutáni órákban fk. B. K. I. rendű vádlott és barátnője fk. N. Zs. Dorogon egy parkban találkoztak hajléktalan sértettekkel, akikkel beszélgetni kezdtek. Eközben az egyik sértett, fk. N. Zs. combjára tette a kezét. Ezen I. rendű vádlott felháborodott, vitába keveredett B.Z. sértettel, majd a barátnőjével együtt távozott a parkból. Ezt követően I. r. vádlott és fk. N.Zs. összetalálkozott fk. II. rendű, fk. III. rendű, fk. IV. rendű és fk. V. rendű vádlottal. I. rendű vádlott elmesélte nekik a délután történteket, ezután megbeszélték, hogy az általuk ismert szálláshelyükön felkeresik a három hajléktalan személyt és megverik őket. Ebben valamennyien egyetértettek.

Október 11-én a késő esti órákban, éjszakai sötétségben a vádlottak, fk. N.Zs., valamint az útközben hozzájuk csatlakozott szlovák állampolgárságú P.V. elindultak a hajléktalan sértettek lakóhelye felé. A MÁV házban a sértettek a földre tett szivacs matracaikon aludtak. Odaérve I. r. vádlott megzörgette az ajtót, bekiabált, de a sértettek erre nem ébredtek fel. Ezután a vádlottak dörömbölni kezdtek az ajtón, majd fk. II. rendű vádlott egy rúgással az ajtót beszakította, és mind az öt vádlott bement a házba, és az éjszakai sötétségben az ébredezni kezdő sértetteket mindhárman ököllel ütlegelni és rugdosni kezdték. A sértetteket álmukból ébredve érte a támadás, menekülni, védekezni, visszaütni esélyük sem volt.

A vádlottak bántalmazása következtében az egyik sértett tüdejében nagy kiterjedésű mellűri levegőgyülem keletkezett,valamint az orrcsont elmozdulás nélküli többszörös törését szenvedte el. A mellűri levegőgyülem közvetlenül életet veszélyeztető állapot, szakszerű orvosi segítség nélkül a sértett halála következett volna be. A másik sértett a vádlottak bántalmazása következtében 8 napon túl gyógyuló orrcsonttörtést, a szemöldök, az arc, az orr horzsolásos, hámfosztásos sérüléseit szenvedte el. A harmadik sértett jobb szem alatt bőralatti bevérzést, mindkét térd hámsérülését szenvedte el, amely sérülések tényleges gyógytartama 8 napon belüli, azonban a behatások helye, ereje, módja 8 napon túl gyógyuló szemsérülés reális lehetősége miatt alkalmas volt 8 napon túl gyógyuló sérülés okozására.

Esetlegesen ítélet várható

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Jakabovits Péter sajtószóvivő 36/30-929-2090

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

dr. Lehel Enikő sajtótitkár 36/33-312-988

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: