I/18. - a több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2017. május 2., kedd 08.00
Ügy tárgya: 
a több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
2800 Tatabánya, Komáromi út 4.
Tárgyaló: 
Földszint 6.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

N.N. vádlott 20 éve él együtt feleségével, két közös gyermekük született, a cselekmény elkövetésének időpontjában 15 éves kk. N. E. és a 8 éves kk. N. N. A. vádlott édesapja meghalt, édesanyja néhai R. Ú. É. házasságot kötött néhai R. S-al, aki a vádlott nevelőapja volt. A vádlott a kapcsolata édesanyjával megromlott, mivel az erős befolyást gyakorolt fiára, ezért hogy ettől a mindennapi befolyásolástól elszakadjanak a vádlott és felesége a gyermekek születése után T-ra költöztek.

 

A vádlott édesanyja az időközben kamaszkorba lépő, viselkedési problémákkal küzdő kk. N. E-el jó kapcsolat kialakítására törekedett. A szülőkkel megromlott kapcsolat miatt kk. N. E. több alkalommal, tartósabb időszakokra a sértettekhez költözött. A sértett nem értett egyet fia és felesége gyermeknevelési módszereivel és életvezetésével. Erről alkotott véleményét trágár szavak kíséretében többször kifejezte a vádlottnak és feleségének, valamint kk. N. E-nek is. Annak érdekében, hogy néhai R-né Ú. É. a kk. N. E. gyámja legyen és ezzel jogot nyerjen a kiskorú ügyeinek intézésére, 2015. évben a KEM-i Kormányhivatalnál kk. N. E. ideiglenes hatályú elhelyezése és gyámsággal kapcsolatos feladatok ellátása tárgyában eljárást indított.

 

Kk. N. E. a nagyszülők szüleit ért folyamatos támadások miatt nem érezte jól magát a nagyszüleinél, továbbá a gyámhivatalban 2015. 07. 7-én a szülőkkel és a gyámhivatali ügyintézővel történt beszélgetést követően 2015. 07. 8. napján hazaköltözött szüleihez és beszámolt arról, hogy a nagyszülők majd mindent megtesznek, hogy kk. N. E. ismét náluk legyen. A vádlott és felesége és kk. N. E-kel 2015. 07. 10-én az esti órákban a b-i nyaralójukban, a horgász stégen ismét beszélgettek az anyjával és nevelő apjával fennálló tartó konfliktusról, amikor is a vádlott már több doboz sört fogyasztott el és a feleségével is összeszólalkozott.

 

A vádlott a beszélgetést és veszekedést követően 2015. 07. 11-én a hajnali órákban elhatározta, hogy véget vet az édesanyjával és annak férjével fennálló évek óta tartó családi konfliktusnak, majd magához vette az engedéllyel tartott, 45 AUTO űrméretű WWB810 gyártási számú GLOCK 21 Gen4 típusú pisztolyát és a felesége tulajdonát képező személygépkocsival T-ra hajtott.

 

A vádlott hajnali 03:20 óra körüli időben érkezett meg az édesanyja házához, ahol a vádlott kopogtatására néhai R. S. az ajtót kinyitotta és a mellett álló néhai R-né Ú. É-val a vádlottal kiabálva, felszólították, hogy menjen onnan, mert különben kihívják a rendőrséget. Ekkor néhai R.S. egy alkalommal pofon ütötte a vádlottat, aki elővette a lőfegyverét és néhai R. S-t kb. 1 méter távolságból egy alkalommal szívtájékon lőtte. A sértett az utcára menekült, a vádlott utána ment és az utca irányába menekülő sértettre hátulról több, de legalább három célzott lövést adott le, miközben kiabálta a sértettnek, hogy „Hiába futsz, lelőlek, mint egy kutyát!”. A lövések az utcán parkoló személygépkocsiba csapódtak, a sértettet nem találták el.

A vádlott viszont a sértettet utol érte, majd a vele szembe forduló sértettet közvetlen közelről, egy alkalommal jobb oldalon, homloktájékon lőtte. A sértett ezen lövés következtében összeesett és azonnal elhalálozott.

 

A vádlott ezt követően visszament a házba, ahol közölte az anyjával, hogy lelőtte R. S-t, majd ezt követő szóváltás után a vádlott egy alkalommal közelről fejbe lőtte az édesanyját is. A sértett a lövéstől hassal a földre esett, ekkor a vádlott még egy alkalommal hátba lőtte a sértettet. A sértett a helyszínen azonnal az életét vesztette.

 

A vádlott által leadott lövések hangjait az utcában több személy hallotta, így a rendőrségre történt bejelentések miatt a rendőrök 03:39 körüli időben megérkeztek a helyszínre két irányból. K. I. r. zls. az autóból kiszállt és az utcán fekvő R. S-tól kb. 1 méter távolságra érve látta, hogy nagy mennyiségű vér van a földön és a fekvő személy mozdulatlan.

 

A vádlott a házban a konyhában tartózkodott, amikor észlelte, hogy a helyszínre megérkeztek a rendőrök és a lőfegyverével a nyitott szárnyú szoba ablakon keresztül a tőle kb. 10 méterre álló K. I. r. zls-re legalább egy alkalommal célzott lövést adott le, a lövedék a gépkocsi jobb hátsó ablakába csapódott.

 

A lövést követően a többi három rendőr kiszállt a szolgálati autóból és féltérdre ereszkedve a gépjármű hátsó kerekénél helyezkedtek el. A másik szolgálati autó vezető üléséből S. S. r. zls. is kiszállt és a közvetlenül a gépkocsi kereke mögött, az úttestre hasalva keresett fedezéket. Ekkor a vádlott S. S. r. zls-re több, pontosan meg nem határozható számú, de legalább 5 célzott lövést adott le, amelyek a gépkocsiba csapódtak.

 

Ezt követően a vádlott a házból kiment a ház bejárati ajtaja előtti udvarrészre és onnan pontosan meg nem határozható számú, de legalább két célzott lövést adott le a másik három, fedezékbe bújt rendőrre. A lövedékek a fedezéket nyújtó személygépkocsiba csapódtak be.

 

A vádlott a személyre leadott, célzott lövéseken túlmenően a cselekmény ideje alatt pontosan meg nem határozható, de legkevesebb 15 lövést adott le rendszertelen időközökben és intenzitással az utcán tartózkodó rendőrök irányába.

A sértett rendőröket a helyszínre hajnali 4 óra körül kiérkező G. B. r. zls. mentette ki az általa vezetett rendőrségi gépjárművel. A vádlott a Terrorelhárítási Központ helyszínre érkező rendőreinek kérésére, hosszas tárgyalást követően, 2015. július 11. napján 08:55 órakor fegyverét a házban hagyva megadta magát, az udvarra kiment és ott elfogásra került.

 

A vádlott édesanyjának és nevelőapjának életét a legkorábban érkező orvosi segítség sem menthette volna meg. A vádlott a cselekmény elkövetésekor enyhe fokú alkoholos befolyásoltság állapotában volt. A vádlott hisztrionikus és dependens személyiség. A vádlott sem a cselekménye elkövetésének időpontjában nem szenvedett, sem jelenleg nem szenved elmebetegségben, gyengeelméjűségben, szellemi leépülésben, illetve tudatzavarban. Képes volt arra, hogy cselekménye következményeit felismerje és e felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson.

Esetlegesen ítélet várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Jakabovits Péter sajtószóvivő 36/30-929-2090

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

 

dr. Lehel Enikő sajtótitkár 36/33-312-988

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: