I/16. - különösen nagy kárt okozva elkövetett közveszélyokozás bűntette és más bűncselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2017. április 18., kedd 08.00
Ügy tárgya: 
különösen nagy kárt okozva elkövetett közveszélyokozás bűntette és más bűncselekmény
Tárgyalás helyszíne: 
2800 Tatabánya, Komáromi út 4.
Tárgyaló: 
Földszint 6.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

L. József I. r. vádlott és társai tudomással bírtak arról, hogy K. J-né sértett rendszertelenül tartózkodik a táti házában, ezért L.J. I. r., Sz.G. II. r. és D. P. III.r. vádlottak 2013. december és 2014. január hónapokban több alkalommal tulajdonítottak el jogtalanul különféle ingóságokat egyedül, részben társukkal a K. J-né tulajdonát képező ingatlanból. Az eltulajdonított dolgok értéke összesen 234.130,- Ft volt.

 

2014. január 5. napján délután ismét együtt mentek el a sértett családi házához azért, hogy onnan újfent értékkel bíró színesfémkereskedésben értékesíthető dolgokat, köztük a szuterénben már korábban meglátott gázvezetékeket tulajdonítsák el. A vádlottak a helyszínre gépkocsival mentek, majd azt a helyszín közelében hagyták és gyalogosan közelítették meg az ingatlant, amelynek udvarára a korábban megszokott módon, a kerítésen átbújva bementek.

 

A vádlottak lementek a családi ház szuterénjébe, ahol az I. r. és II. r. vádlottak felváltva kézi erővel tépni, törni kezdték a falon futó réz gázcsöveket. A II. r. vádlott pedig a már letépett csöveket tördelte, hajlította apróbb darabokra a könnyebb elvitel érdekében. E tevékenységük során a szuterénben megjelent D. P. III.r. vádlott is, aki a társait felszólította a gázcsövek eltulajdonításának abbahagyására, mivel felismerte, hogy a gázszivárgás a robbanás veszélyét hordozza. L. J. I. r. és Sz. G. II. r. vádlottak azonban nem törődtek a figyelmeztetéssel, folytatták a cselekményüket, ezért a III.r. vádlott kiment a szuterénből, hátrahagyta az ingatlant és gépkocsijával eltávozott a helyszínről.

Idővel a gázszivárgás hangját az I. r. és a II. r. vádlottak is hallották, érezték a kiömlő gáz szagát is, megijedtek a tettük lehetséges következményeitől, ezért az addig letépett 13 m réz csövet magukhoz vették és eltulajdonították, majd maguk is elhagyták a helyszínt.

Az ingatlan szuterénjében a gáznyomás alatt lévő gázvezeték letört csővégéből a földgáz mintegy 9,5-12,5 órán keresztül ömlött ki és szivárgott fel a felső lakószintekre. A tetőtér szinten üzemben lévő mélyhűtő láda automatikus kikapcsolódása során kialakult szikra a gázelegyet berobbantotta, ami a lakóház megsemmisülését okozta. A gázrobbanás következtében további 25 lakóingatlan és 2 személygépkocsi is megrongálódott.

A közveszélyokozással összefüggésben keletkezett kár összesen 69.114.548,- Ft volt, míg a lopás elkövetési értéke 15.600,- Ft volt.

Bizonyítás, esetlegesen ítélet

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Jakabovits Péter sajtószóvivő 36/30-929-2090

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

 

dr. Lehel Enikő sajtótitkár 36/33-312-988

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: