III/15. - életveszélyt okozó testi sértés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2017. április 13., csütörtök 08.00
Ügy tárgya: 
életveszélyt okozó testi sértés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
2800 Tatabánya, Komáromi út 4.
Tárgyaló: 
Földszint 6.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

K.B. I. rendű vádlottak, több főből álló baráti társaság tagjaiként, Vádlottak, több főből álló baráti társaság tagjaiként, az I. r. gyanúsított Nagyszentjános, Fő u. 61. számú lakóhelyén 2015. március 26. napján, az eseti órákban együtt italoztak. Az ittas állapotban lévő társasághoz az éjszakai órákban érkezett meg sértett, aki bekapcsolódott a szeszesital fogyasztásába.

 

A II. r. fk. vádlott 23 óra körüli időpontban arra figyelt fel, hogy az I. r. vádlott tulajdonát képező, az éjjeliszekrényen elhelyezett aprópénzből sértett 650 forintot a nadrágzsebeibe pakolva, eltulajdonított. A szobába visszaérkező I. r. vádlottal a II. r. vádlott közölte, hogy a sértett az éjjeliszekrényről zsebeibe pakolta az I. r. Vádlott készpénzét.

 

Az I. r. vádlott számon kérte a sértettet, aki azonban a pénz zsebretételét tagadta és közölte, hogy a nála lévő pénzt a testvérétől kapta. Az előadást hallva, a II. r. fk. vádlott, az I. r. vádlott felé megerősítette, hogy a szeme láttára rakta el a sértett 650 forint készpénzét.

 

Az I. r. vádlott sértetthez lépett és egy alkalommal tenyérrel pofon ütötte, majd átkarolva lefogta és arra hívta fel a II. r.vádlottat, hogy a sértett zsebéből a készpénzét vegye vissza. Ennek a II. r. fk. vádlott oly módon tett eleget, hogy sértett egyik nadrágzsebéből visszavette az ott elhelyezett készpénzt és az éjjeliszekrényre tette, míg a sértett másik nadrágzsebébe nyúlva, az I. r. vádlott vette ki az oda betett készpénzét, majd a szorításából a sértettet elengedte.

 

Néhány perc múlva, az I. r. vádlott a hazainduló sértett után sietett, akit az udvaron elért és hátulról a földre rántotta, majd cipős lábával elsőként a sértettet fejbe rúgta, utána a földön fekvő sértettet felső testét több alkalommal, pontosabban meg nem határozható számban, tovább rugdalta.

Fk. II.r. vádlott, miután sértett távozott, felfigyelt, hogy az I. r. vádlott utána siet, ezért az udvarra ment és látva, hogy az I. r. vádlott a földön fekvő sértettet, a cipős lábával testszerte rugdalja, majd a sértett kerékpárját két alkalommal a földön fekvő sértetthez vágja, az I. r. vádlottat többször felhívta arra, hogy a bántalmazással hagyjon fel és a ruháját megragadva elrángatta a sértettől.

Sértett a földről feltápászkodva kerékpáréval hazafelé indult, amelyet útközben elhagyott. Másnap, mivel rosszullétek gyötörték, a megyei kórházba szállították.

 

Sértett a bántalmazás eredményeként a homloktájék zúzódását és hámhorzsolását, továbbá a bal oldali IX-XI. bordák elmozdulás nélküli törését szenvedte el, amelynek eredményeként a bal oldali hátulsó hónalj vonalban kis mennyiségű mellűri levegőgyülem és kis mennyiségű vérgyülem is kialakult.

A sérülések - összességükben - nyolc napon túl gyógyulnak, a tényleges gyógytartam - szövődménymentes gyógyulás esetén - kb. 8 hétben határozható meg. Szövődménymentes gyógyulás esetén a sérülésekből súlyos egészségromlás vagy maradandó fogyatékosság kialakulása nem várható. A sérült testtájék és az erőbehatás mértékének figyelembevételével, a bántalmazás módja - nem kizárhatóan - alkalmas lehet az elszenvedettnél súlyosabb, életveszélyes sérülés okozására.

Bizonyítás

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Jakabovits Péter sajtószóvivő 36/30-929-2090

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

 

dr. Lehel Enikő sajtótitkár 36/33-312-988

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: