I/15. - jelentős mennyiségű kábítószerre, forgalomba hozatallal elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérlete

Tárgyalás időpontja: 
2017. április 11., kedd 11.00
Ügy tárgya: 
jelentős mennyiségű kábítószerre, forgalomba hozatallal elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérlete
Tárgyalás helyszíne: 
2800 Tatabánya, Komáromi út 4.
Tárgyaló: 
Földszint 6.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

N.S. I. rendű vádlott 2013-ban ismerkedett meg II. rendű vádlottal, aki magyarországi állandó lakhellyel rendelkezik, magyar állampolgár, de évek óta élettársával és kislányával együtt életvitelszerűen Szlovákiában, Párkányban tartózkodik. I. rendű vádlott II. rendű vádlottól 2013. évtől, 2 éven keresztül váltakozó gyakorisággal vásárolt különböző mennyiségben marihuánát, amelyet mindig Szlovákiában az Esztergomot Párkánnyal összekötő Mária Valéria híd szlovákiai oldalán, szlovák területen adott át II. rendű vádlott I. rendű vádlottnak, aki a kábítószert ott fizette ki. Egy idő után I. rendű vádlott adósa lett II. rendű vádlottnak, aki megpróbálta rávenni, hogy az adóssága fejében árulja a tőle kapott kábítószert a budapesti Sziget Fesztiválon. I. rendű vádlott ezt nem merte bevállalni, ezért II. rendű vádlott arra kérte, hogy az adóssága fejében a lakóhelyén, az általa biztosított eszközök és anyagok segítségével részére hasis kendert termesszen. I. rendű vádlott ezt vállalta, és az általa bérelt, felújítás alatt lévő házban 2015. évben elkezdte a kendernövény termesztését.

II. rendű vádlott biztosította a hasiskender termesztéséhez a lámpákat, szellőző berendezéseket, magokat, földet, cserepeket, német nyelvű szakkönyveket az I. rendű vádlott részére, aki magyar-német állampolgár, a német nyelvet jól beszéli. I. rendű vádlott 2015. szeptemberében kezdte el a fentiek szerinti növények termesztését. Az I. rendű vádlott először 70 db magot ültetett el, ezekből viszonylag kevés kelt ki, majd újabb 65 magot ültetett, ezek kikeltek és körülbelül 2-4 levéllel rendelkező növénykék fejlődtek belőlük. Az első ízben elültetett magokból kikelt növényekről I. rendű vádlott már „szüretelt”, a leszedett virágzó hajtásvégeket a ház nappalijában lévő szekrényben szárította. A II. rendű vádlott a marihuánából még nem vitt el, 2015. november 23-a utáni napok valamelyikén vitte volna az első adagot, hogy azt a fogyasztókhoz eljuttassa.

2015. november 23. napján a Dorogi Rendőrkapitányság egy lakossági bejelentést követően házkutatást tartott a I. rendű vádlott által lakott lakóházban. A házkutatás során a kendertermesztéshez szükséges eszközöket, különböző fejlődési fokozatú növényeket, valamint száradófélben lévő, virágos hajtásvégeket foglaltak le. A növényi magok és növényi származékok kannabiszt, Delta-9 THC-t tartalmaznak, amely kábítószernek minősül.

Botanikus szakértő meghallgatása, esetlegesen befejezés

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Jakabovits Péter sajtószóvivő 36/30-929-2090

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

dr. Lehel Enikő sajtótitkár 36/33-312-988

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: