I/14. - életveszélyt okozó testi sértés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2017. április 4., kedd 08.00
Ügy tárgya: 
életveszélyt okozó testi sértés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
2800 Tatabánya, Komáromi út 4.
Tárgyaló: 
Földszint 6.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

F.Sz. vádlott 2016. június 23-án este, 20:00-21:00 óra körüli időben Tatán, az Öreg-tó partján sétált a P.J. barátjával, és annak gyermekével, amikor összetalálkoztak P.J. élettársával, B.B-vel és annak baráti társaságával, köztük N. F-el, N. Zs. sértett fiával. Ekkor P. J. veszekedni kezdett B. B-vel mert neheztelt rá amiatt, hogy néhány hónapos gyermeküket otthon hagyva a barátaival szórakozik, ahelyett, hogy a gyermekneveléssel foglalkozna. E vitába a vádlott is bekapcsolódott és a barátja pártját fogva maga is szidalmazta és sértő kifejezésekkel illette B.B-t. B. B. nem hagyta magát és visszakiabált a párjának, valamint a vádlottnak, majd e szóváltás abba maradt és a vitatkozó felek elhagyták egymás társaságát.

A vádlott azonban nem nyugodott meg, mivel B. B. az édesanyját is szidta, ezért utána indult és amikor utolérte egy ízben nyitott tenyérrel pofon ütötte őt. B.B. az ütéstől a földre esett és sírva fakadt, de sérülést csak a lábán szenvedett az elesés miatt. Ezt követően a vádlott és – a gyermekét a karjában fogó – P. J. elindultak a Bláthy Ottó Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium felé.

N. F. észlelte, hogy a vádlott bántalmazta B.B-t, ezért barátjával a vádlott és P. J. után indultak, hogy a tette miatt kérdőre vonják a vádlottat, valamint, hogy tudassák a vádlottal, hogy kihívják a rendőrséget. Ezzel egyidejűleg N.F. telefonon felhívta az édesapját, N. Zs. sértettet, közölte vele, hogy a vádlott pofon ütötte egy lány ismerősét, valamint megkérte őt, hogy jöjjön a helyszínre és segítsen feltartóztatni a vádlottat a rendőrség megérkezéséig.

N.Zs. sértett a fia telefonhívásakor szintén az Öreg-tó partján tartózkodott, a fia hívására az autójába szállt és a vádlott, valamint a fia keresésére indult. A sértett N.F. telefonos útmutatása alapján a Tanoda tér közelébe hajtott, ahol meglátta az általa látásból és névről ismert vádlottat. A sértett a gépkocsijával keresztbe állt a vádlott előtt az úttesten, kiszállt a járművéből, és kérdőre vonta őt B.B. bántalmazása miatt, majd közölte vele, hogy kihívja a rendőrséget. A vádlott erre futni kezdett a Fazekas utca irányába, N. Zs. sértett pedig utána szaladt. A sértett a Fazekas utca 7. szám előtti útszakaszon utolérte a vádlottat, felszólította, hogy álljon meg, és hogy ennek nyomatékot adjon, hátulról megfogta a vádlott egyik vállát. A vádlott megállt, azonban ekkorra a nála lévő hátizsákjából elővette a körülbelül 10 cm pengehosszúságú zsebkését, azt jobb kezében tartva hirtelen megfordult és egy gyors mozdulattal, kis-közepes erővel, köríves mozdulattal megszúrta N.Zs. sértett hátát a bal oldali lapockájánál. A sértett a szúrástól kissé hátra tántorodott, a vádlott pedig elfutott a helyszínről és másnap reggelig ismeretlen helyen tartózkodott, 2016. június 24-én azonban önként megjelent a Tatai Rendőrkapitányságon, miután értesült arról, hogy az este folyamán az otthonában már keresték őt az előállítása érdekében.

 

Első tárgyalás

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Jakabovits Péter sajtószóvivő 36/30-929-2090

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

 

dr. Lehel Enikő sajtótitkár 36/33-312-988

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: