I/13 - különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2017. március 28., kedd 08.00
Ügy tárgya: 
különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény
Tárgyalás helyszíne: 
2800 Tatabánya, Komáromi út 4.
Tárgyaló: 
Földszint 6.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

T.F. vádlottat két és féléves kora óta nagyanyja nevelte. Sopronkövesden éltek a vádlott nagynénjével együtt, aki közép-súlyos értelmi fogyatékos és mozgássérült.Vádlott nagykorúságának elérését követően is, 23 éves koráig lakhatott nagyanyjánál, de italozó életmódja és erőszakos magatartása miatt 2015. tavaszán el kellett költöznie. A községben bérelt szállást, de rendszeresen - akaratuk ellenére - visszajárt nagyanyjához és nagynénjéhez, pénzt és élelmet követelt, ittas állapotban durva magatartást tanúsított velük szemben, több alkalommal megfenyegette őket, „addig nem nyugszik, míg el nem teszi őket láb alól, rájuk fogja gyújtani a házat”.

 

2015. augusztus 28-án az éjszakai órákban az ittas állapotban lévő vádlott hazafelé tartott,amikor a nagyanyja házához ért, erősen indulatos állapotba került, bosszút akart állni nagyanyján és nagynénjén, szerinte nem megfelelően viselkedtek vele szemben. A kapu zárva volt, benyomta annak egyik szárnyát és így bejutott az udvarba, rövid ideig várakozott, majd hátrament a lakattal zárt fészerhez. Tudta, hogy a fűnyíróhoz használatos benzint itt tárolják, elhatározta, most váltja be ígéretét és hozzátartozóira - 59 éves nagyanyjára és 40 éves nagynénjére - gyújtja a házat. Lefeszítette a lakatpántot, bement a fészerbe és magához vette a mosószeres flakonban tárolt másfél liter benzin.

 

A vádlott tudatában volt annak, hogy nagyanyja ebben az időpontban mindig alszik, tudta azt is, hogy a nagynénjének milyen szellemi és testi korlátái vannak, valamint tisztában volt azzal is, hogy a házban két, 11,5 kg-os PB palackot használnak, a lakásban legfeljebb pár liter vizet tárolnak, csak az utcai közkútból tudnak vizet nyerni. A vádlott a ház bejárati ajtajához ment, a fa ajtóra és keretre locsolta a benzint, ledobta a flakont, rágyújtott és az izzó cigarettát a benzinre dobta. Az üzemanyag belobbant, a vádlott nézte a feltörő lángokat, az égő ajtót, majd a kapun át kifutott az udvarból, lakására ment és lefeküdt, másnap ismeretlen helyre távozott.

 

Ebben az időpontban készült nyugovóra térni a vádlott nagynénje, aki észlelte a zajt, majd látta a tüzet is, az égő ajtót és ablakot. Felkeltette édesanyját, aki a csekély mennyiségű, mosakodáshoz használt vízzel próbálta oltani a tüzet, eredménytelenül, de az égő ajtón keresztül ki tudtak még menekülni a házból, a szomszédokhoz. A szomszédok értesítették a tűzoltókat, ekkor már a ház egész tetőszerkezete lángolt. A helyszínre érkező tűzoltók beavatkozása akadályozta meg az épület teljes megsemmisülését, valamint a gázpalackok felrobbanását.

A vádlott cselekményével veszélyeztethette a szomszédos épület udvarán, valamint a ház előtti gyalogjárdán tartózkodó személyek életét, testi épségét. A házban 1.447.869 Ft kár keletkezett, lakhatatlanná vált, a tűzkár kijavítása 7.264.575 Ft értékben lett volna lehetséges.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Jakabovits Péter sajtószóvivő 36/30-929-2090

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

 

dr. Lehel Enikő sajtótitkár 36/33-312-988

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: