II/12. - orgazdaság bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2017. március 22., szerda 08.00
Ügy tárgya: 
orgazdaság bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
2800 Tatabánya, Komáromi út 4.
Tárgyaló: 
Földszint 1.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

M.L. I. r. vádlott az ML Úszódaru Szállítmányozási és Rakodó Kft. tulajdonosaként a Komáromban egy úszódaru üzemeltetőjeként kapcsolatot létesített a NAV KEM-i Vám- és Pénzügyőrség nyomozójaként dolgozó II.r. vádlottal és a komáromi Rákóczi rakparton üzemeltetett boltban dolgozó III.r. vádlottal. A fenti személyek megállapodtak a Komáromban a teherhajó kikötőben megálló Cs. nevű tolatóhajó személyzete által elsikkasztott, adózás alól elvont gázolaj vagyoni haszonszerzés céljából történő megszerzésének és tovább értékesítésének a lehetőségében.

A Dunai folyami hajózás során a 2012. és 2013-as években a Cs. nevű tolóhajó heti, kétheti rendszerességgel érkezett Linzből a magyarországi folyószakaszra, amelynek során érintette a komáromi kikötőt, ahol elsődlegesen bevásárlás céljából kötött ki, és ennek során az I.r. vádlott által üzemeltetett úszódarura – a fenti megállapodásuk értelmében – szivattyúztak át hajógázolajat. A Cs. nevű tolóhajó kapitányaként IV.r. vádlott, gépészként VI.r. vádlott és V.r. vádlott teljesített szolgálatot. Az I.r. vádlott által üzemeltetett úszódaru kezelőjeként dolgozott VII.r. és VIII.r. vádlott.

A fenti személyek által kialakított gyakorlat az volt, hogy I.r., II.r. és III.r. vádlott az általuk a Cs. nevű tolóhajóról megvásárolt gázolajat a komáromi teherkikötőben található úszódaru alsó tároló helyiségeibe engedték le, biztosítva az átfejtés személyi és tárgyi feltételeit. Eközben III.r. vádlott a Komáromban, a rakparton üzemeltetett üzletéből figyeléssel is segítette a gázolaj eltulajdonításának zavartalanságát. Az egyes alkalmak során a vádlottak egymástól függetlenül, különböző mennyiségben vásároltak gázolajat, amit az úszódaruról kannákban szállítottak el a vevőik számára. Az elsikkasztott gázolajért a tolóhajó személyzetének alkalmanként 150,-Ft/liter árat fizettek, és az általuk beszervezett személyeknek 280-330Ft/liter áron értékesítették az üzemanyagot, akik részben saját használatra, részben továbbértékesítési célból vásárolták meg azt, tudva arról, hogy az bűncselekmény elkövetéséből származik.

A IX-XXI.r. vádlottak nevezett vádlottaktól hajógázolajat vásároltak meg – tudva arról, hogy az bűncselekményből származik – saját részre és továbbértékesítés céljából.

Folytatólagos tárgyalás, következő tárgyalás 2017.03.24. 8 óra

Perbeszédek, esetlegesen ítélet hozatal várható

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Jakabovits Péter sajtószóvivő 36/30-929-2090

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

 

dr. Lehel Enikő sajtótitkár 36/33-312-988

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: