II/8. - tizennegyedik életévét be nem töltött, védekezésre képtelen személy sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2017. február 23., csütörtök 08.00
Ügy tárgya: 
tizennegyedik életévét be nem töltött, védekezésre képtelen személy sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
2800 Tatabánya, Komáromi út 4.
Tárgyaló: 
Földszint 6.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Á. A. vádlott az 1990-es évek közepén ismerkedett meg F.E-vel, vele szerelmi viszonyba került, amelyből 2007. január 08. napján megszületett kk. sértett. F.E. nem élt együtt a vádlottal, mivel házas ember volt és a sértett születése után is a családjával maradt. A sértettet eleinte a vádlott nevelte, oly módon, hogy hét közben a sértett a vádlottnál volt, hétvégenként pedig F. E-nél.

 

2010. évtől kezdődően a vádlottnál alkohol problémák jelentkeztek, gyakran előfordult az is, hogy antipszichotikum szedése mellett fogyasztott alkoholt. 2012. évben a vádlott alkohol és pszichés problémái odáig fokozódtak, hogy F.E. azt érezte, hogy a vádlott már nem képes ellátni a sértett nevelését-gondozását, ezért rendszeressé váltak a vádlott és F.E. között a gyermek elhelyezésével kapcsolatos konfliktusok. 2012. június 19-én ismeretlen bejelentő jelzéssel élt a B., I. kerület, B. Önkormányzat Népjóléti Irodájának Jegyzői Gyámhatóságához, hogy a vádlott rendszeresen magával viszi a sértettet a B. D. pályaudvar közelében lévő B. sörözőbe, és előfordul, hogy még éjfélkor is ott tartózkodnak. Ugyanezen a napon a vádlott telefonon megfenyegette F.E.-t, hogy önmagát és a sértettet is megöli, amely miatt F.E. a rendőrséget értesítette. A telefonhívásra a Budapesti Rendőr-főkapitányság I. kerületi Rendőrkapitányság 5123/2012 id. számon intézkedett. A rendőrök a vádlottat a sértettel együtt este kilenc óra körül a B. D. pályaudvarnál lévő éjjel-nappal nyitva tartó gyógyszertárnál találták meg és a vádlottat - öngyilkossági szándéka miatt - beszállították a Budapesti Szent János Kórház Pszichiátriai Osztályára, míg a sértettet F.E.-nek adták át.

 

A vádlott ekkor rövid időre pszichiátriai kezelés alá került, így a sértett ezen időponttól kezdődően rövid időszaktól eltekintve -ténylegesen F.E. és családja háztartásában nevelkedett Sz-n. A vádlottal szemben a fentiek alapján kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt indult büntetőeljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság I. kerületi Rendőrkapitánysága 2013. június 24-én megszüntette. A vádlott és F.E. között 2012. július 9-én létrejött egy közjegyzői okiratba foglalt nyilatkozat, melyben Á. A. vádlott megállapodott F.E.-vel abban, hogy amennyiben egészségügyi állapota olyan mértékben romlik, hogy a sértett ellátására nem képes, a sértett ideiglenesen F.E.-nél kerül elhelyezésre. 2012. augusztus 27-én a vádlott feljelentette F.E.-t a Budapesti Rendőr-főkapitányság I. kerületi Rendőrkapitányságon a sértettet a láthatásról nem vitte vissza a vádlotthoz, azonban a feljelentést a nyomozó hatóság elutasította. A vádlott és F. E. között 2012. augusztus 29-én több kölcsönösen indított polgári ügy egyesítése alapján - a Pesti Központi Kerületi Bíróságon gyermekelhelyezés iránt per is indult, amely azonban a vádlott és F. E. között 2013. április 19. dátummal létrejött „Megállapodásra” tekintettel 2013. november 28-án, szünetelés alapján megszűnt. A fenti „Megállapodás” szerint a sértett a vádlottnál került elhelyezésre, a F. E. pedig minden hétvégén péntektől vasárnapig volt jogosult kapcsolattartásként magával vinni őt.

 

A sértett a fentiek ellenére továbbra is F. E.-vel élt, a vádlott a sértettel csak alkalmanként pár órára, F. E. jelenlétében tartott személyes kapcsolatot, egyébként skype-on és telefonon beszéltek egymással. A vádlott 2013-2015. között többször változtatta a lakóhelyét, Ausztriában és Olaszországban is élt, míg végül 2014. novemberében barátnője, édesanyjához költözött Tatabányára. A vádlott ezt követően Tatabányán több albérletben is lakott, míg végül barátnőjén keresztül megismerkedett G.I-nal, akivel 2015. február-márciusban élettársi kapcsolatot létesített Tatabányán. Mivel F. E. úgy látta, hogy a vádlott élete rendeződni látszik, valamint telefonos beszélgetéseik során nem érezte ittasnak a vádlott hangját, ezért 2015. márciusában engedett a vádlott arra irányuló kérésének, hogy a sértett a vádlottal tölthesse az iskolai tavaszi szünet öt napját, 2015. április 2-tól 6-ig bezárólag. Az előzetes megbeszélésnek megfelelően F. E. 2015. április 2-án a délelőtti órákban elvitte a sértettet F.P.E. lakására, ahol találkoztak a vádlottal és együtt átmentek a G. I. tulajdonát képező lakásba. F. E. a lakást rendezettnek, a vádlottat pedig kiegyensúlyozottnak találta, ezért a sértettet a vádlottnál hagyta és visszautazott sz-i otthonába.

 

Á.A. vádlott annak ellenére, hogy már 2015. március elején érdeklődött egy tatai panzióban szálláslehetőség iránt ő és a sértett számára, és 2015. március végén le is foglalta a szobát, sem F. E., sem F P. E., sem Á. I. részére nem adott pontos tájékoztatást arról, hogy hova kíván elutazni, hol kíván megszállni a sértettel a rendelkezésükre álló 5 napban. Á. A. vádlott önmaga és a sértett részére különböző élelmiszereket, köztük sonkát csomagolt össze, melynek szeleteléséhez magához vette a G.I. tulajdonát képező 9 cm pengehosszúságú, fekete színű, műanyag nyelű kést is. A vádlott 11.00 óra körüli időpontban taxit hívott és a sértettel együtt a tatai panzióba vitette magukat, ahol az 1. emeleti 107-es szobába jelentkeztek be és a szobába felmentek. A délutáni órákban a vádlott és a sértett vásárolni indultak, ahonnan a vádlott már ittas állapotban tért vissza a sértettel együtt.

 

A vádlott a sértettel folytatott beszélgetéséből megtudta, hogy a sértett az édesapja feleségét „anyunak” szólítja, valamint azt is megtudta, hogy F.E. családjával és a sértettel együtt korábbi időpontban kíván véglegesen Németországba költözni, mint amiről a vádlottat előzetesen tájékoztatta. A vádlott ekkor elkezdte beszedni a nála lévő nyugtatókat, majd 17.30 körüli időpontban lejött a szobájából a panzió recepciójára és ott egy sört kért, melyet a recepciónál fogyasztott el. A vádlott a sör elfogyasztása közben a sértett édesapját szidta a recepciósnak, hosszú időn keresztül taglalva a számára sérelmes múltbeli eseményeket, és elpanaszolta azt is, hogy a sértett F.E. feleségét „anyunak” szólítja. A vádlott arra is megkérte a recepción tartózkodó alkalmazottat, hogy ha valaki keresné őt, tagadja le, hogy a panzióban tartózkodik. Ezután a vádlott két üveg pezsgőt is kért a recepción és azokat este 20.00 óra körüli időpontban a recepciós hölgy segítségével felvitte a szobába, ahol a sértett ekkor még az ablak alatt lévő ágyon aludt. A vádlott az éjszaka folyamán a pezsgőket a nála lévő Rivotril, Xanax, Frontin, Scipa tablettákból pontosan meg nem határozható mennyiség beszedése mellett megitta és a korábban a sértettől tudomására jutott, általa sérelmesnek tartott információk hatására elhatározta, hogy a sértettet megöli.

 

A vádlott a sértettet először pezsgővel itatta meg, amelyben feloldott 4-5 db, 0,5 mg hatóanyag tartalmú Frontin gyógyszert. Amikor a sértett a gyógyszer hatására elkábult, a vádlott őt egy alkalommal a bal szeme környékén, kis-közepes erővel megütötte, majd a G. I. tulajdonát képező, 9 cm pengehosszúságú, fekete színű, műanyag nyelű késsel 108 alkalommal mellkason és hason szúrta. A sértett testfelületén a szúrások következtében a törzsön 108 db szúrt-metszett sérülés, a jobb alkar alsó harmadában további 3 db felületes szúrt-metszett sérülés, mindösszesen 111 db szúrt metszett sérülés keletkezett, az ütés következtében pedig a sértett bal szeme környezetében ún. „pápaszem” vérömleny alakult ki. A szúrt-metszett sérülések megnyitották a bal és jobb oldali mellüreget, szív-és tüdősérüléseket hoztak létre, a máj áthatoló sérülésével, a lép többszörös sérülésével, a jobb vese zsíros tokjának sérülésével, a bélfodor sérülésével, a rekeszkupola többszörös folytonosság megszakadásával. Összesen 31 db testüregbe hatoló sérülés keletkezett a sértetten, amelyek mindegyike életveszélyes sérülésnek minősül. A lépet 3 db, a májat 11 db, a tüdőt 4 db sérülés érte. A sértett ért sérülések közül a szívet érő 4 db élhatás -melyek közül 3 db a jobb kamrát, 1 db a bal kamrát nyitotta meg járhatott azonnali, egy-két percen belül bekövetkező halállal. A sértett halála a szívet és tüdőt ért szúrások következtében kialakult heveny külső és belső elvérzés, következményes keringés összeomlás miatt, a szúrások elszenvedése alatt, illetőleg az azokat követő egy-két percen belül állt be. A sértett halálának bekövetkezését követően a vádlott egy zsineget csavart a sértett nyaka köré és azt kis-közepes erővel meghúzva fojtogatta az akkor már élettelen testet.

 

Folytatólagos tárgyalás: bíró személyének változása miatt megismétlés, tanú kihallgatása.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Jakabovits Péter sajtószóvivő 36/30-929-2090

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

 

dr. Lehel Enikő sajtótitkár 36/33-312-988

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: