I/8. - életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete

Tárgyalás időpontja: 
2017. február 22., szerda 08.00
Ügy tárgya: 
életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete
Tárgyalás helyszíne: 
2800 Tatabánya, Komáromi út 4.
Tárgyaló: 
Földszint 6.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

K.K.P. vádlott 2015. december 4-én röviddel éjfél után ittas állapotban O-ban lévő ingatlan lépcsőháza előtt összetalálkozott távoli rokonával, a sértettel és N. A-val. A vádlott és a sértett néhány szót váltottak egymással, az erősen ittas vádlott azonban ennek során ok nélkül feldühödött és kiabálni kezdett a sértettel, továbbá közölte, hogy bárkit leszúr, és mindeközben felvillantott egy nyitott állapotban lévő fekete nyelű 8,5 cm pengehosszúságú zsebkést, amely az egyik kezében, a pulóvere ujjába volt elrejtve.

 

Ezt hallva a sértett és N. A. a lépcsőház felé indult, hogy hazamenjenek a sértett lakásába. A vádlott követte a sértettet a lépcsőházig, majd közben tovább kiabált a sértettel, közben pedig támadó mozdulatokat tett irányába, ennek során egy ízben a vádlott meg akarta ütni a sértett fejét, a sértett azonban elhajolt az ütés elől, így a vádlott a lépcsőház bejárati ajtajának ajtófélfáját ütötte meg. Ezt követően a sértett és kk. K. R. megpróbálta eltávolítani a vádlott a bejárati ajtótól, eközben a vádlott kezéből kiesett a kés, melyet kk. H. K. vett fel és bedobta a lépcsőház pincelejárójához. Ezt követően a sértett, kk. K. R., kk. H. K. és N. A. felmentek a sértett első emeleti lakásába és becsukták az ajtót, azonban a vádlott követte őket és néhány percig kopogott, dörömbölt a sértett lakásajtaján, közben kiabált és fenyegetőzött, többek között azzal, hogy meg fogja szurkálni a bent tartózkodó személyeket. A sértett és társasága nem reagált a vádlott viselkedésére, ezért a vádlott egy idő után elcsendesedett.

 

Néhány perc után kk. K. R. és a sértett – mivel azt gondolták, hogy a vádlott elhagyta az épületet – lementek a földszintre, hogy kulcsra zárják a lépcsőházajtót. Ezalatt azonban a vádlott megkereste és magához vette a kést és a sértett és kk. K. R. a lépcsőfordulónál szembetalálkoztak vele. A vádlott a sértettel és testvérével újból támadólag lépett fel és egy ízben ököllel megkísérelte megütni kk. K. R-ot, ő azonban elhajolt az ütés elől, majd egyszer védekezésül megütötte a vádlott nyakát. Az ütést követően a sértett a vádlott és kk. K. R. közé lépett, két karját vállmagasságban, nyújtva felemelte, hogy a testvére és a vádlott között megakadályozza a további tettlegességet, a vádlott azonban a kezében lévő késsel egy alulról felfelé ívelő mozdulattal, kis-közepes erővel megszúrta a sértett mellkasának bal oldali hátsó részét, majd egy ízben ököllel megütötte a sértett bal vállát. A szúrást és az ütést követően a sértett egy alkalommal jobb kézzel, ököllel orron ütötte a vádlottat, aki ennek következtében elvesztette egyensúlyát és néhány lépcsőn át a földszinti kövezeten hanyatt esett. A vádlott az esést követően a zsebkést továbbra is az egyik kezében tartotta a sértett irányába és azzal a sértett felé hadonászott, közben pedig azt kiabálta, hogy „Kinyírlak, leszúrlak!”, ezért a sértett odalépett a földön fekvő vádlott mellé, két alkalommal ököllel fejen ütötte, majd kitépte kezéből a zsebkést. Ezt követően a sértett és a testvére felmentek a lakásukba, a vádlott pedig eltávozott a helyszínről.

 

A sértett a vádlott szúrása következtében a mellkas bal oldalának hátsó részén 1,5 cm hosszú, bőr alá hatoló szúrt sérülést szenvedett, amelynek gyógytartama 8 napon belüli. A mellkastáji behatás helye, ereje, eszköze és módja alapján a mellüreg megnyitásának reális lehetősége – lég- és vérmell kialakulása – miatt orvosszakértőileg alkalmasnak tekinthető életveszélyes sérülés okozására.

 

Első tárgyalás: vádlott, tanúk, szakértő meghallgatása, esetleg határozat-hozatal.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Jakabovits Péter sajtószóvivő 36/30-929-2090

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

 

dr. Lehel Enikő sajtótitkár 36/33-312-988

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: