I/49. - tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2016. december 6., kedd 08.00
Ügy tárgya: 
tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
2800 Tatabánya, Komáromi út 4.
Tárgyaló: 
Földszint 6.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Vádlott és V.J.A. 1994. december 31. napján kötöttek házasságot. Kapcsolatukból kilenc gyermek született. 1995. június 5-én született meg első közös gyermekük, V.V.I., majd a vádlott 1996. május 2-án V. J. A., 1999. április 11-én V. E.D., 2001. augusztus 2-án V. C., 2002. október 25-én V. M., 2004. november 6-án V. D. Sz., 2007. május 28-án V. B. nevű gyermeknek adott életet. Ezen kívül 2006. augusztusában a vádlott a tatai albérletükben egy egészséges fiúgyermeket hozott világra, akit férj a születését követően elvitt Tatabányára, a Szent Borbála Kórházba, és az ott működő inkubátor szobában elhelyezte.

A vádbeli időszakban – 2003. évben – a házaspár Tatabányán, a Sárberki lakótelepen, egy tízemeletes ház 6. emeleti lakásában élt öt gyermekével. A vádlott férje nemzetközi gépkocsivezetőként dolgozott, így sokszor akár több hónapig is távol volt a családjától. A lakást úgy használták amikor a férj távol volt, hogy 2 annak nagyobbik szobájában aludt a vádlott a gyermekekkel, a kisebbik szobában – amelyben szintén volt két ágy – senki sem aludt.

A vádlott 2003. évben teherbe esett, ezt azonban eltitkolta a családja elől. Terhessége alatt nem hízott sokat, így a környezete az állapotát nem észlelte. Vádlott terhesgondozásra nem járt, terhességéről rajta kívül senki nem tudott. 2003. október 13. napjának éjjelén R. K. I. vádlott a lakás kisebbik szobájában aludt, majd az éjszaka folyamán arra ébredt fel, hogy vérzik, és a tolófájások is megindultak. A vádlott hátán fekvő helyzetben rövid idő elteltével élő, életképes fiúgyermeket szült. A szülés úgy zajlott le, hogy közben a vádlott gyermekei a szomszéd szobában aludtak. Az újszülött világra jövetelét követően a vádlott levette a szobában lévő másik ágyról a lepedőt, és azzal együtt kb. 20 percig magához szorítva, légzőnyílásait lefedve megfojtotta a gyermeket. Ezt követően a vádlott egy körömvágó ollóval elvágta a köldökzsinórt, és egy kék színű műanyag ruhacsipesszel elkötötte.

Vádlott miután a fürdőszobában rendbe tette magát, lepedőbe csavarta a gyermek holttestét, és egy barack színű és egy kék színű textil darabbal, valamint egy fehér színű, kötött garbóval és egy kék-rózsaszín-fehér színű, csíkos pulóverrel együtt egy TESCO feliratú bevásárló táskába tette. Ezt követően a vádlott a Tatabánya, Ifjúmunkás út 33. szám alatt lévő lépcsőháztól kb. 8 méterre, a Köztársaság úttól kb. 7 méterre elhelyezkedő homokozó mögötti bokorhoz vitte a csecsemő becsomagolt holttestét, és ott elrejtette. Ezt követően a vádlott a szülés nyomait eltakarította a kis szobából is, letisztította az ágyat, és kidobta a véres ágyneműket.

2003. október 14. napján 10 óra körüli időben T. Gy-né szemétszedés közben

megtalálta a homokozó melletti bokorban a TESCO feliratú bevásárló táskát, amelyet az Ifjúmunkás út 30. szám melletti szemetes konténerbe dobott. Nem sokkal később T.Gy-né visszament a konténerhez, kivette a bevásárló táskát, kiöntötte annak tartalmát, és megtalálta több ruhaneműbe becsomagolva az újszülött holttestét.

A vádlott fiú gyermeke a betöltött 29-32. terhességi hét után élve született, életképes koraszülött volt, fejlődési rendellenesség nem állt fent nála. Testsúlya feltalálási állapotában 1425 gramm, hossza 40 cm volt. Az újszülött halálának oka fulladás volt, amely a légzőnyílások elzárásának következménye, az élve születést követően csak néhány légvétel történt.

Esetlegesen ítélet várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Budai Vince sajtószóvivő 36/30-929-2090

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

 

dr. Lehel Enikő sajtótitkár 36/33-312-097

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: