I/47. - életveszélyt okozó testi sértés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2016. november 22., kedd 08.00
Ügy tárgya: 
életveszélyt okozó testi sértés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
2800 Tatabánya, Komáromi út 4.
Tárgyaló: 
Földszint 6.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

P. J.sértett 2015. június 22. napján a vádlott otthonában tartózkodott, ahol kora reggeltől az egész nap folyamán különböző ház körüli munkálatokat végeztek, miközben mindketten szeszes italt fogyasztottak. A sértett korábban is segített már a vádlottnak, aki ezért cserébe pénz helyett alkoholt, ételt és dohányt adott részére.

Az esti órákban, tevékenységük befejeztével mind a vádlott, mind pedig a sértett bementek a lakóházba, ahol a vádlott ismeretlen okból szidalmazni kezdte a konyhai étkezőgarnitúrán helyet foglaló sértettet. A vádlott egyre jobban felhergelte magát, majd odalépett a sértetthez, és őt nagy erővel, jobb kézzel, ököllel, több alkalommal, a bal oldalán és a hasán megütötte. A sértett kérlelte a vádlottat, hogy hagyja abba, de a vádlott tovább folytatta az eldőlő helyzetben lévő sértett hasának, oldalának ököllel történő bántalmazását. Tekintettel arra, hogy a sértett régóta ismerte a vádlott agresszív természetét és tartott tőle, egyáltalán nem védekezett. Amikor a vádlott abbahagyta a sértett bántalmazását, felszólította őt arra, hogy fogja a botját és távozzon, de reggel ismét jöjjön dolgozni.

A sértett ezt követően hazament, ahol az ütések helyén már olyan erős fájdalmat érzett, hogy éjszaka alig aludt. Mivel a sértett mobiltelefonnal nem rendelkezik, meg kellett várnia a kora reggeli órákat, hogy a közeli bolt nyitásakor onnan orvosi segítséget tudjon hívni. A kiérkező mentőszolgálat kórházba szállította a sértettet.

 

A sértett a vádlott általi bántalmazás következtében a lép többszörös repesztett sérülését, és ennek következtében hasűri vérzést szenvedett el következményes vérszegénységgel.

A sértett lépsérülése miatt azonnali műtéti beavatkozásra volt szükség, amelynek során a sértett lépét eltávolították. A lépsérülés gyógytartama nyolc napon túli, a tényleges gyógytartam nyolc hétben határozható meg, azonban a lép műtéti eltávolítása, illetve annak hiánya maradandó fogyatékosságnak tekintendő.

A hasüregbe történt vérvesztés miatt a lépsérülés életet közvetlenül veszélyeztető állapotnak minősül, szakszerű orvosi-műtéti ellátás nélkül a sértett halála következett volna be.

Bizonyítás

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Budai Vince sajtószóvivő 36/30-929-2090

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

 

dr. Lehel Enikő sajtótitkár 36/33-312-097

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: