I/43. - életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2016. október 25., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
2800 Tatabánya, Komáromi út 4.
Tárgyaló: 
Földszint 6.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

1.)

1/a.) I. rendű vádlott és IV. rendű vádlott testvérek. Baráti körükbe tartozik II. rendű, fk. III. rendű, és fk. V. rendű vádlott. I. rendű vádlott barátnője fk. N.Zs.

2015. október 11. napján a délutáni órákban I. rendű vádlott és fk. N. Zs. Dorogon a szakrendelő előtti parkban találkoztak hajléktalan sértettekkel, akikkel beszélgetni kezdtek. Eközben B. Zs. sértett, fk. N. Zs. combjára tette a kezét. Ezen I. rendű vádlott felháborodott, vitába keveredett B. Z. sértettel, majd a barátnőjével együtt távozott a parkból.

A Dorog, Bécsi úton lévő Agórán találkozott össze I. rendű vádlott és fk. N.Zs., fk. II. rendű, fk. III. rendű, fk. IV. rendű és fk. V. rendű vádlottal. I. rendű vádlott elmesélte nekik a délután történteket, ezután megbeszélték, hogy az általuk ismert szálláshelyükön felkeresik a három hajléktalan személyt és megverik őket. Ebben valamennyien egyetértettek.

B.Zs., Sz. G. és R. B.sértettek Dorog, Vasútsoron a lakatlan, romos állapotú, ún. MÁV házban töltik rendszeresen az éjszakáikat. A házban az elektromos áram hiánya miatt nincs világítás.

Október 11-én a késő esti órákban, éjszakai sötétségben a vádlottak, fk. N.Zs., valamint az útközben hozzájuk csatlakozott szlovák állampolgárságú P.V. elindultak a hajléktalan sértettek lakóhelye felé. A MÁV házban a sértettek a földre tett szivacs matracaikon aludtak.

Odaérve I. rendű vádlott megzörgette az ajtót, bekiabált, hogy „Ernő vagyok", de a sértettek erre nem ébredtek fel. Ezután a vádlottak dörömbölni kezdtek az ajtón, majd fk. II. rendű vádlott egy rúgással az ajtót beszakította, és mind az öt vádlott bement a házba.

Fk. N.Zs. útközben elvált a vádlottaktól, fk. P. V. velük ment, de kint maradt, és később eltávozott a helyszínről.

Az épületbe először I. rendű, fk. II. rendű, és fk. III. rendű vádlott ment be, majd az éjszakai sötétségben az ébredezni kezdő sértetteket mindhárman ököllel ütlegelni és rugdosni kezdték. Később bement a házba fk. IV. rendű vádlott és fk. V. rendű vádlott is.

Fk. IV. rendű vádlott is ütni kezdte a hajléktalan sértetteket. A sértetteket álmukból ébredve érte a támadás, menekülni, védekezni, visszaütni esélyük sem volt.

Fk. II. rendű vádlott a földön fekvő sértettet fejbe rúgta, ütötte és rugdosta, ahol érte. Eközben I. rendű vádlott a sértett fekhelye mellett lévő kisszekrényt felkapta, és a sértett mellkasához dobta.

A sértett, I. rendű, fk. II. rendű vádlottak bántalmazása következtében, nagy kiterjedésű mellűri levegőgyülemet, orrcsont elmozdulás nélküli többszörös törését szenvedte el. A mellűri sérülés tényleges gyógytartama négy hét, az orrcsonttörés gyógytartama két hét.

A mellkasi sérülés és az orrcsonttörés is nagy erejű, tompa behatás, vagy behatások következménye, mindkét sérülés keletkezhetett nagy erejű rúgásoktól, vagy szekrénnyel történt ütéstől, dobástól is.

A mellűri levegőgyülem közvetlenül életet veszélyeztető állapot, szakszerű orvosi segítség nélkül a sértett halála következett volna be.

1/b.) I. rendű, fk. II. rendű, fk. III. rendű vádlott először bent a házban ököllel ütlegelte és rugdosa R.B. sértettet. I. rendű, és fk. II. rendű vádlott ezt követően kiráncigálta a sértettet az épületből, eközben fk. IV. rendű vádlott egyszer megrúgta a sértettet, majd I. rendű, és fk. II. rendű vádlott addig rugdosta a sértettet, amíg egy bokorba beesett.

R. B. sértett, I. rendű, fk. II. rendű, fk. III. rendű és fk.IV. rendű vádlottak bántalmazása következtében 8 napon túl, két hét alatt gyógyuló orrcsonttörtést, szemöldök, arc, orr horzsolásos, hámfosztásos sérüléseit szenvedte el. Az orrcsonttörés nagy erejű, tompa behatás következménye, keletkezhetett ököllel történt, hagy erejű ütéstől.

1/c.) I. rendű, fk. II. rendű, fk. III. rendű vádlottak ököllel és tenyérrel ütlegelték a matracon fekvő B.Zs. sértett arcát, rugdosták a mellkasát, lábát, fejét.

A sértett, I. rendű, fk. II. rendű, fk. III. rendű vádlottak bántalmazása következtében, jobb szem alatt bőralatti bevérzést, mindkét térd hámsérülését szenvedte el, amely sérülések tényleges gyógytartama 8 napon belüli. A behatások helye, ereje, módja 8 napon túl gyógyuló szemsérülés reális lehetősége miatt alkalmas volt 8 napon túl gyógyuló sérülés okozására.

A jobb szem alatti bőr alatti bevérzése közepes erejű, tompa behatás eredménye, amely keletkezhetett közepes erejű ütésektől, vagy rúgásoktól.

Fk. V. rendű vádlott végignézte a sértettek bántalmazását, nevetett rajtuk, a vádlottak kérésére telefonjával világított abból a célból, hogy a vádlottak jobban lássák a sértetteket.

Fk. III. rendű, és fk. IV. rendű vádlott azt látva, hogy a sértettek nagyon komoly sérüléseket szenvedtek el, felszólította I. rendű, és fk. II. rendű vádlottat arra, hogy hagyják abba a sértettek bántalmazását, fk. III. rendű vádlott rájuk szólt, hogy „nem megölni jöttünk őket".

2.)

2/a.) A hajléktalan személyek bántalmazását követően I. rendű vádlott elvette a korábbi bántalmazás hatása alatt álló, és emiatt ellenállásra képtelen B.Zs.sértett - alvásra szolgáló szivacs matraca mellé letett -, Nokia típusú mobiltelefonját és 5 szál Bond márkájú szivarkáját.

A mobiltelefont később I. rendű vádlott, fk. V. rendű vádlott táskájába tette, fk. V. rendű vádlott tudtával és beleegyezésével.

Ugyanekkor fk. II. rendű vádlott eltulajdonította B. Zs. szivacs matraca mellől a sértett nylon zacskóban tartott fém pénzérmékből álló

- forintját.

A telefonkészüléket a nyomozó hatóság B. Zs. sértett részére a nyomozás során visszaadta.

2/b.) A sértettek bántalmazását követően fk. III. rendű vádlott eltulajdonította a korábbi bántalmazás hatása alatt álló, és emiatt ellenállásra képtelen Sz.G. sértett tulajdonát képező fém dobozban tárolt 5 szál Bond márkájú szivarkát.

A vádlottak a hajléktalan sértettek bántalmazása és kifosztása után I. rendű és fk. IV. rendű vádlottak lakására mentek és ott töltötték az éjszakát.

A B. Zs. tulajdonát képező mobiltelefont a nyomozó hatóság fk. V. rendű vádlott táskájában találta meg.

Bizonyítás

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Szabó Ferenc sajtószóvivő 36/30-929-2090

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

 

dr. Lehel Enikő sajtótitkár 36/33-312-097

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: