II/41. - kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2016. október 12., szerda 08.00
Ügy tárgya: 
kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmény
Tárgyalás helyszíne: 
2800 Tatabánya, Komáromi út 4.
Tárgyaló: 
Földszint 6.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

I.r. vádlott brit állampolgár, magyarországi állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezik, 2008-ban családi házat vásárolt Gy.-n, ahova nyugdíjas édesanyjával költözött. Az áramellátás a házban olyan jellegű volt, hogy a padlástérben külön alrendszer került kiépítésre. I.r. vádlott fiatal felnőttként kezdett el marihuána típusú kábítószert fogyasztani oly módon, hogy jointokat sodort vagy az általa sodort cigarettába szórta bele a cannabis növényi törmeléket. Hollandiai tartózkodása idején megtanulta rokonától a cannabis növénytermesztés metodikáját, amelyet tudását az internet segítségével tovább fejlesztette.

I.r. vádlott 1998-ban ismerte meg magyar állampolgárságú első feleségét, akivel 1998-ban Magyarországra költöztek. Viszonyuk megromlott, elváltak, majd a vádlott Bécsbe költözött. Itt megismerte második feleségét, aki szintén magyar állampolgár volt. 2007-ban ismét Magyarországra jött Gy.-n lakást bérelt, és nagy gyakorisággal marihuánás cigarettát kezdett szívni. Mivel az általa vásárolt marihuána változó minőségű volt, ezért elhatározta, hogy saját kábítószer-tartalmú növénytermesztésbe kezd. A vádlott miden olyan eszközt beszerzett, amely a családi ház padlásterében a cannabis típusú növény termesztéséhez szükséges. A vádlott ausztriai munkavállalása során a cannabis növény termesztéséhez szükséges magokat is vásárolt, majd 2013. év folyamán a padlástérben megkezdte a cannabis típusú növény termesztését. Később az I.r. vádlott az ausztriai idénymunkái során további nemesített cannabis sativa növényi palántákat vásárolt a nagyobb hatóanyag-tartalom elérése érdekében.

A II.r. vádlott rendszeresen fogyasztott delta-9-THC tartalmú füvet, ezért az I.r. vádlottat többször meglátogatta. 2013. évtől kezdődően kéthavi rendszerességgel alkalmanként 10 g cannabis sativa növényi törmeléket vásárolt I.r. vádlottól.

A lefoglalás és a megtalált növények alapján az I.r. vádlott családi háza padlásterében a cannabis sativa kendernövények termesztése kiemelkedően magas technológiai színvonalon folyt. A termelést az I.r. vádlott több mint 2 éve folytatta.

A növényi egyedek teljes lefoglalt mennyiségének totál-THC tartalma 165 gramm, amely a jelentős mennyiség alsó határának közel 1,5-szerese, a különösen jelentős mennyiség alsó határának mintegy 14 %-a.

 

Első tárgyalási nap: vádlottak kihallgatása, tanúk, esetleg ítélet.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Szabó Ferenc sajtószóvivő 36/30-929-2090

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

 

dr. Lehel Enikő sajtótitkár 36/33-312-097

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: