III/39. - Különösen nagy kárt okozva elkövetett közveszélyokozás bűntette és más bűncselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2016. szeptember 29., csütörtök 08.00
Ügy tárgya: 
Különösen nagy kárt okozva elkövetett közveszélyokozás bűntette és más bűncselekmény
Tárgyalás helyszíne: 
2800 Tatabánya, Komáromi út 4.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

L. József és társai tudomással bírtak arról, hogy K. J-né sértett rendszertelenül tartózkodik a táti házában, ezért L.J. I. r., Sz.G. II. r. és D. P. III. r. vádlottak 2013. december és 2014. január hónapokban több alkalommal tulajdonítottak el jogtalanul különféle ingóságokat egyedül, részben társukkal a K. J-né tulajdonát képező ingatlanból.

Összesen eltulajdonított dolgok értéke 234.130,- Ft.

2014. január 5. napján délután ismét együtt mentek el K. J-né sértett táti családi házához azért, hogy onnan újfent értékkel bíró színesfémkereskedésben értékesíthető dolgokat, köztük a szuterénben már korábban meglátott gázvezetékeket tulajdonítsanak el.

A vádlottak a helyszínre mentek gépkocsival, azt a helyszín közelében hagyták, majd gyalogosan megközelítették az ingatlant, amelynek udvarára a korábban megszokott módon, a kerítésen átbújva mentek.

Vádlottak lementek a családi ház szuterénjébe, ahol az I. r. és II. r. vádlottak felváltva kézi erővel tépni, törni kezdték a falon futó réz gázcsöveket. A II. r. vádlott pedig a már letépett csöveket tördelte, hajlította apróbb darabokra a könnyebb elvitel érdekében. E tevékenységük során a szuterénben megjelent D. P. III. r. vádlott is, aki a társait felszólította a gázcsövek eltulajdonításának abbahagyására, mivel felismerte, hogy a gázszivárgás a robbanás veszélyét hordozza. L.J. I. r. és Sz.G. II. r. vádlottak azonban nem törődtek a figyelmeztetéssel, folytatták a cselekményüket, ezért a III. r. vádlott kiment a szuterénből, hátrahagyta az ingatlant és gépkocsijával távozott a helyszínről.

Idővel a gázszivárgás hangját az I. r. és a II. r. vádlottak is hallották, érezték a kiömlő gáz szagát is, megijedtek a tettük lehetséges következményeitől, ezért az addig letépett 13 m réz csövet magukhoz vették és eltulajdonították, majd maguk is elhagyták a helyszínt.

Az ingatlan szuterénjében a gáznyomás alatt lévő gázvezeték egy részének jogtalan eltulajdonítása következtében a letört csővégből a földgáz mintegy 9,5-12,5 órán keresztül ömlött ki és szivárgott fal a felső lakószintekre. A tetőtér szinten üzemben lévő mélyhűtő láda automatikus kikapcsolódása során kialakult szikra a gázelegyet berobbantotta, ami a lakóház megsemmisülését okozta. A gázrobbanás következtében további 25 lakóingatlan és 2 személygépkocsi is megrongálódott.

A robbanás következtében Z.Z.-né sértett Suzuki Swift személygépkocsijának motorházteteje megsérült, az abban keletkezett kár 100.000,- Ft, továbbá megrongálódott W. T. sértett Citroën típusú személygépkocsijának karosszériája is, amelyben 55.000,- Ft kár keletkezett.

A közveszélyokozással összefüggésben keletkezett kár összesen: 69.114.548,- Ft, míg a lopás elkövetési értéke: 15.600,- Ft

Bizonyítás

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Szabó Ferenc sajtószóvivő 36/30-929-2090

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

 

dr. Lehel Enikő sajtótitkár 36/33-312-097

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: