II/38. - emberölés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2016. szeptember 20., kedd 09.00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
2800 Tatabánya, Komáromi út 4.
Tárgyaló: 
Földszint 6.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A rendőrséggel többször konfliktusba keveredő vádlott a dorogi hajléktalanok körében erőszakos személyiség hírében állott, emiatt a sorstársai tartottak tőle, előfordult, hogy félelmükben koldultak neki. Vádlott, sértett és P.G. a vádbeli időszakban hajléktalanok voltak; Dorogon, a Bécsi úton, a Tesconál, a Határ Csárdánál található elhagyatott MÁV házban laktak.

A vádlott volt köztük a domináns személyiség, többször előfordult, hogy a lakótársai koldultak neki, majd az így kéregetett pénzt együtt felélték; és a vádlott részegen kötekedett is velük, sőt bántalmazta is őket. Ugyan rendszeresen italoztak, de a sértett és P. G. is békés emberek voltak, a „légynek sem ártottak”. Vádlott 2014. 01. 03-án agyvérzést kapott és kórházba került, akkor is a sértett és P. G. látogatták, kérésére cigarettát vittek be neki; a vádlott „vezéregyéniség” szerepét – noha a jobb testfele lebénult és mankózni kényszerült – ezután sem veszítette el.

A vádbeli napon a vádlott, a sértett és P. G. együtt mentek a vasutasházhoz közeli Tesco parkolójába, ahol a sértett és P. G. „kocsiztak”, vagyis koldultak, amíg a vádlott várt rájuk; a pénzből olcsó bort vettek, amit közösen elfogyasztottak. Az italozást hazatérve is folytatták: a romos ház szobaként használt helyiségében, egy flaskából kortyolgattak, közben P. G. elaludt, azonban a vádlott és a sértett, nem tudni miért, de összevesztek és hangosan kiabáltak egymással; a földön fekvő, félálomban lévő P. G. többször rájuk is szólt.

A szóváltás hevében a vádlott az ablakpárkányról magához vett egy 13 cm pengehosszúságú éles, teljesen hegyes végű, fémnyelű konyhakést, amivel – az eszközt a rendeltetésszerű használatra alkalmas bal kezében tartva - megindult a sértett felé. A dulakodás közben a házból - a szobából és az előtérből - kikeveredtek az udvarra, ahol a vádlott a fal melletti betonjárdán egyszer, közepes erővel, szemből, majdnem merőlegesen (felülről kissé lefelé), a bal mellkasfelén, közepes erővel megszúrta. A késszúrás a sértett mellkasába hatolt, megsértette a bal oldali tüdőt, amiből vérzés indult, és a sértett 10-15 percen belül elvérzés következtében a helyszínen elhunyt.

Esetlegesen ítélet várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Szabó Ferenc sajtószóvivő 36/30-929-2090

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

 

dr. Lehel Enikő sajtótitkár 36/33-312-097

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: