II/25.

Tárgyalás időpontja: 
2016. június 21., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Életveszélyt okozó testi sértés bűntette
Ügyszám: 
II/25.
Tárgyalás helyszíne: 
Tatabánya, Komáromi u. 4.
Tárgyaló: 
Fsz. 6.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A sértett 2015. június 22. napján vádlott otthonában tartózkodott, ahol kora reggeltől az egész nap folyamán különböző ház körüli munkálatokat végeztek, miközben mindketten szeszes italt fogyasztottak. A sértett korábban is segített már a vádlottnak, aki ezért cserébe pénz helyett alkoholt, ételt és dohányt adott részére.

Az esti órákban, tevékenységük befejeztével mind a vádlott, mind pedig a sértett bementek a lakóházba, ahol a vádlott ismeretlen okból szidalmazni kezdte a konyhai étkezőgarnitúrán helyet foglaló sértettet. A vádlott egyre jobban felhergelte magát, majd odalépett sértetthez, és őt nagy erővel, jobb kézzel, ököllel, több alkalommal, a bal oldalán és a hasán megütötte. A sértett kérlelte a vádlottat, hogy hagyja abba, de a vádlott tovább folytatta az eldőlő helyzetben lévő sértett hasának, oldalának ököllel történő bántalmazását. Tekintettel arra, hogy a sértett régóta ismerte a vádlott agresszív természetét és tartott tőle, egyáltalán nem védekezett. Amikor a vádlott abbahagyta a sértett bántalmazását, felszólította őt arra, hogy fogja a botját és távozzon, de reggel ismét jöjjön dolgozni.

A sértett ezt követően hazament, ahol az ütések helyén már olyan erős fájdalmat érzett, hogy éjszaka alig aludt. Mivel a sértett mobiltelefonnal nem rendelkezik, meg kellett várnia a kora reggeli órákat, hogy a közeli bolt nyitásakor onnan orvosi segítséget tudjon hívni. A kiérkező mentőszolgálat kórházba szállította a sértettet. Sértett a vádlott általi bántalmazás következtében a lép többszörös repesztett sérülését, és ennek következtében hasűri vérzést szenvedett el következményes vérszegénységgel. A sértett lépsérülése miatt azonnali műtéti beavatkozásra volt szükség, amelynek során a sértett lépét eltávolították.

A lépsérülés gyógytartama nyolc napon túli, a tényleges gyógytartam nyolc hétben határozható meg, azonban a lép műtéti eltávolítása, illetve annak hiánya maradandó fogyatékosságnak tekintendő. A hasüregbe történt vérvesztés miatt a lépsérülés életet közvetlenül veszélyeztető állapotnak minősül, szakszerű orvosi-műtéti ellátás nélkül a sértett halála következett volna be.

Bizonyítás

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Szabó Ferenc sajtószóvivő 36/30-929-2090 sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

dr. Lehel Enikő sajtótitkár 36/33-312-097 sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: