I/25.

Tárgyalás időpontja: 
2016. június 21., kedd 08.00
Ügy tárgya: 
Rablás bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
I/25.
Tárgyalás helyszíne: 
Esztergom, Széchenyi tér 22.
Tárgyaló: 
fsz. 21.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

2015. november 16. napján fk. H.K. I. rendű vádlott elhatározta, hogy egyik ismerősétől megvásárol egy légfegyvert, majd társaival, fk. D.A. III. rendű, fk. H.G. II. rendű, fk. V.K. IV. rendű és fk. K. M. V. rendű vádlottakkal eldöntötték, hogy a fegyverrel közösen kirabolnak egy dohányboltot. Az elhatározásnak megfelelően 2015. november 16. napján fk. H.K. I. rendű vádlott egyik ismerősétől megvásárolta annak Slavia típusú légpisztolyát 10.000,- Ft-ért, mely adásvételkor valamennyi vádlott jelen volt.

Ezt követően a vádlottak részletesen eltervezték a bűncselekmény elkövetését, továbbá azt, hogy a rablás előtt átöltöznek, illetve arcuk takarására maszkot készítenek. A három maszkot fk. K. M. V. rendű vádlott cicanadrágjait átalakítva fk. K. M. V. rendű vádlott és barátja, fk. V.K. IV. rendű vádlott készítette, majd átadták társaiknak.

2015. november 17. napján 21 óra körüli időben a vádlottak egy, a vezetői engedéllyel nem rendelkező fk. D.A. Il. rendű vádlott által vezetett, azonban nagymamája, A.L-né tulajdonát képező járművel az Esztergomban lévő, S. Á. által működtetett Nemzeti Dohánybolt közelébe mentek, ott valamennyien kiszálltak a járműből. Fk. H.G. II. rendű vádlott fk. V.K. IV. rendű vádlottat annak megállapítása végett, hogy tartózkodik-e az eladón kívül ott valaki, beküldte a boltba, érdeklődjön milyen vízipipák kaphatóak. Fk. V.K. IV. rendű vádlott a dohányboltba bement, majd miután a vízipipákról érdeklődött, kiment, és közölte társaival, hogy a boltban az eladó egyedül tartózkodik.

Ekkor fk. H.K. I. rendű, fk. D.A. III. rendű és fk. H.G. II. rendű vádlott a dohánybolthoz mentek, az ajtóban a maszkot az arcukra húzták, majd a boltba bementék oly módon, hogy elöl ment fk. H.G. II. rendű vádlott, mögötte kezében a légfegyvert tartva fk. H.K. I. rendű vádlott, fk. D.A. III. rendű vádlott pedig az ajtónál maradt és becsukta azt. Mindeközben fk. V.K. IV. rendű vádlott a bolt ajtaja előtt tartózkodott azzal a céllal, hogy ha a boltba valaki be akar menni, akkor azt feltartóztassa, fk. K. M. V. rendű vádlott pedig távolabb várakozott.Fk. H.K. I. rendű vádlott a légfegyvert a boltban a pult mögött ülő eladóra fogta, fk. H.G. II. rendű vádlott pedig eközben felszólította, hogy adja át a bevételt.

Az eladónő az I-II-III. rendű vádlottak magatartásától, illetve a légfegyvertől megrémült, azonban a pulton lévő hangtalan riasztót több alkalommal megnyomta, amit észlelt fk. H.G. II. rendű és fk. H.K. I. rendű vádlott is. Ekkor fk. H.K. I. rendű és fk. H.G. II. rendű vádlott egymásra néztek és I. rendű vádlott mondta, hogy távozzanak a boltból, ezért fk. D.A. III. rendű vádlottal együtt elhagyták a dohányboltot anélkül, hogy onnan pénzt vagy bármilyen árucikket magukkal vittek volna. A bolt előtt találkoztak fk. V.K. IV, rendű és fk. K. M. V. rendű vádlottal, akiket szintén felszólítottak, hogy fussanak, így együtt az autóhoz menekültek és hazamentek.

További tárgyalási nap: 2016. június 22. 08:00

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Szabó Ferenc sajtószóvivő 36/30-929-2090 sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu dr. Lehel Enikő sajtótitkár 36/33-312-097 sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: