IV/21. Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2016. május 25., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette
Ügyszám: 
IV/21.
Tárgyalás helyszíne: 
Tatabánya, Komáromi u. 4.
Tárgyaló: 
Fsz. 6. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádlott kb. 1995 óta élt élettársi kapcsolatban a sértettel, akivel 2010-től kezdődően a Sz. K. tulajdonát képező O. F. helyrajzi szám alatti, külterületen lévő telken szívességi használóként laktak. Mindketten italozó életmódot folytattak, a sértett alkalmai munkát végzett, a vádlott pedig „kukázásból” és segélyből rendelkezett jövedelemmel.
2015.március 6-án a déli órákban a vádlott bement az o-i hajléktalan szállóba, hogy felvegye a kb. 50.000,-Ft összegű segélyét, amelyből 4 liter bort és 2 db 3 dl-es gyomorkeserűt vásárolt, majd hazament. A sértett az udvaron várta a vádlottat és az egyik üveg bort és gyomorkeserűt az udvaron közösen elfogyasztották. Ezt követően bementek a házba és a sértett a másik üveg bort is elkezdte inni. A vádlott 16 óra körül ismét bement a városba, hogy kukázásból a kutyáiknak élelmet szerezzen. A vádlott 19:30 órakor ért haza. Addigra a sértett megitta a másik üveg bort is. A sértett számon kérte a vádlottat, hogy hol volt eddig és miért nem hozott még több bort. A vádlott és a sértett veszekedni kezdtek, a sértett szidalmazta a vádlottat, a családját a „kurva anyád” kifejezés használatával. Az ittas állapotban lévő vádlott ezen felmérgesedett és felkapta a tűzhely mellől a hamuzásra használt kb. 90 cm hosszú és 1,5 cm átmérőjű vékony vasrudat, amellyel testszerte ütlegelni kezdte a sértettet, beleértve a fejét is. A sértett koponyáját mintegy 16 erőbehatás érte, a sértett orrát is megütötte, amely ütés a sértett orrcsontjának törését okozta. A vádlott megütötte a sértett mindkét szemét, az alsó ajkát, jobb mellkasfelét és bal oldali hastájékát is legalább háromszor. A fentieken túlmenően a vádlott a sértett jobb oldalának mellkasi és baloldalának hasfali részét legalább 5 alkalommal ököllel megütötte, vagy lábbal megrúgta.
A bántalmazást követően a sértett földön fekvő állapotba került, nyöszörgött és a fejét fájlalta. A vádlott megpróbálta feltenni a sértettet az ágyra, de nem járt sikerrel. A vádlott a vérző sértettet a földön hagyva, 21:30 óra körül lefeküdt aludni.
2015. március 7-én reggel a vádlott felébredt és észlelte, hogy a még mindig földön fekvő sértett nem lélegzik és hideg, ezért 7:45 órakor a telekhez közeli gyárhoz ment és az ott szolgálatot teljesítő biztonsági őröket kérte meg arra, hogy értesítsék a rendőrséget.
A sértett halála az agyi agytörzsi zúzódás következményes keringés és légzésbénulás miatt állt be. A vádlott által elkövetett ölési cselekmény véghezvitele szükségtelen brutalitással és rendkívüli embertelenséggel történt, azt a vádlott emberi mivoltából kivetkőzve követte el.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Első tárgyalás: vádlott, tanúk, szakértő meghallgatása. Esetleg perbeszéd és határozathozatal.

dr. Szabó Ferenc sajtószóvivő 36/30-929-2090
sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

dr. Lehel Enikő sajtótitkár 36/33-312-097
sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: