Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2016. március 16., szerda 08.00
Ügy tárgya: 
Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
2500 Esztergom, Széchenyi tér 22.
Tárgyaló: 
I. emelet 135.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádlott 2013. január 10. napján és 2013. június 19. napján az Esztergomi Vaszary Kolos Kórház Röntgen Osztály Röntgen Diagnosztika részlegén röntgen szakorvosként dolgozott.

 

B. N. sértett 2012. decemberében mosakodás közben a bal mellében csomót tapintott, ezért 2013. januárjában az Esztergomi Vaszary Kolos Kórházban emlőröntgen és ultrahang vizsgálatra jelentkezett. D-né dr. K. E. vádlott röntgen szakorvosként 2013. január 10. napján megállapította, hogy a sértett bal emlőjében, a mellkasfal közelében a külső és belső quadrasban is 1 cm-es és 2 db 8 mm-es kerekded éles kontrollú lágyrész képlet ábrázolódik, amely elváltozások miatt félév múlva kontrollvizsgálatot javasolt.

 

B. N. sértett 2013. januártól 2013. júniusig terjedő időben tapintásra nagyobbnak érezte a bal mellében a csomókat, ezért nem várta meg a féléves kontroll időtartamot hanem 2013. június 19. napján újabb emlőröntgen és ultrahang vizsgálatra érkezett az Esztergomi Vaszary Kolos Kórház Röntgen Osztályára. A sértett ekkor jelezte a vádlottnak, hogy tapintásra nagyobbnak érzi a bal mellében az elváltozásokat és arról is tájékoztatta a vádlottat, hogy családjában előfordult mellrákos megbetegedés. A vádlott 2013. június 19. napján újabb

röntgenvizsgálatot végzett a sértettnél, amikor megállapította, hogy a korábban 2013. január 10. napján leírt lágyrész képletek a bal emlőben változatlanul megfigyelhetőnek a méretük 1,5-2 szeresére nőtt és újabb félév múlva esedékes kontrollvizsgálatot írt elő. A vádlott 2013. június 19-ei röntgenfelvételek elvégzése után, annak ellenére, hogy ennek a vizsgálatnak a képein már az elváltozások jelentős progressziója, méretnövekedés, illetve az egyik góc formájának a megváltozása is látható volt, elmulasztotta a kiegészítő felvételek készítését és mintavétel kezdeményezését és elvégzését.

 

A vádlott annak ellenére nem rendelt el további vizsgálatokat, és nem merítette ki a lehetséges vizsgálati lehetőségeket, hogy a sértett panaszainak fokozódását is jelezte és a képalkotó vizsgálatok is progressziót mutattak.

 

A sértett 2013. június 25. napján Esztergomban egy magánrendelőben ultrahang vizsgálatot végeztetett, amelynek során a korábbi leletekkel történő összehasonlítást és mintavételt javasoltak. Az Országos Onkológiai Intézetben 2013. július 8-án elvégezték a korábbi felvételek konzíliumát, megállapították a sértettnél a rosszindulatú emlődaganatot, ezt követően emlőeltávolítást és őrszemnyirokcsomó biopsziát végeztek, valamint kemoterápiában és hormonterápiában részesült a sértett.

 

D-né dr. K. E. vádlott elmulasztotta a tőle elvárható körültekintést és szakmai

szabályt szegett akkor, amikor B. N. sértett 2013. június 19-ei vizsgálatát követően nem rendelt el további vizsgálatokat, illetve a mintavétel kezdeményezését. A vádlott mulasztása következtében a sértett egészsége közvetlen veszélynek volt kitéve figyelemmel arra, hogy a nála diagnosztizált betegség esetében a korai felismerés és az ezt követő adekvát beavatkozás a gyógyulási, illetve túlélési esélyeket lényegesen javítja.

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Szabó Ferenc sajtószóvivő 36/33-312-097

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

 

dr. Lehel Enikő sajtótitkár 36/33-312-097

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: