I/10. - különösen nagy kárt okozva elkövetett közveszélyokozás bűntette és más bűncselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2016. március 8., kedd 09.00
Ügy tárgya: 
különösen nagy kárt okozva elkövetett közveszélyokozás bűntette és más bűncselekmény
Tárgyalás helyszíne: 
2800 Tatabánya, Komáromi utca 4.
Tárgyaló: 
Földszint 6-os tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

L. József és társai tudomással bírtak arról, hogy K. J-né sértett rendszertelenül tartózkodik a táti házában, ezért L.J. I. r., Sz.G. II. r. és D. P. III.r. vádlottak 2013. december és 2014. január hónapokban több alkalommal tulajdonítottak el jogtalanul különféle ingóságokat a K. J.-né tulajdonát képező ingatlanból. Összesen eltulajdonított dolgok értéke 234.130,- Ft volt.

2014. január 5. napján délután a vádlottak ismét együtt mentek el K. J-né sértett táti családi házához azért, hogy onnan újfent értékkel bíró színesfémkereskedésben értékesíthető dolgokat, köztük a szuterénben már korábban meglátott gázvezetékeket tulajdonítsanak el.

A vádlottak a helyszínre mentek gépkocsival azt a helyszín közelében hagyták, majd gyalogosan megközelítették az ingatlant, amelynek udvarára a korábban megszokott módon, a kerítésen átbújva mentek.

Vádlottak lementek a családi ház szuterénjébe, ahol az I. r. és II. r. vádlottak felváltva kézi erővel tépni, törni kezdték a falon futó réz gázcsöveket. A II. r. vádlott pedig a már letépett csöveket tördelte, hajlította apróbb darabokra a könnyebb elvitel érdekében. E tevékenységük során a szuterénben megjelent D. P. III.r. vádlott is, aki a társait felszólította a gázcsövek eltulajdonításának abbahagyására, mivel felismerte, hogy a gázszivárgás a robbanás veszélyét hordozza. L. J. I. r. és Sz. G. II. r. vádlottak azonban nem törődtek a figyelmeztetéssel, folytatták a cselekményüket, ezért a III.r. vádlott kiment a szuterénből, hátrahagyta az ingatlant és gépkocsijával eltávozott a helyszínről.

Idővel a gázszivárgás hangját az I. r. és a II. r. vádlottak is hallották, érezték a kiömlő gáz szagát is, megijedtek a tettük lehetséges következményeitől, ezért az addig letépett 13 m réz csövet magukhoz vették és eltulajdonították, majd maguk is elhagyták a helyszínt.

Az ingatlan szuterénjében a gáznyomás alatt lévő gázvezeték egy részének jogtalan eltulajdonítása következtében a letört csővégből a földgáz mintegy 9,5-12,5 órán keresztül ömlött ki és szivárgott fal a felső lakószintekre. A tetőtér szinten üzemben lévő mélyhűtő láda automatikus kikapcsolódása során kialakult szikra a gázelegyet berobbantotta, ami a lakóház megsemmisülését okozta. A gázrobbanás következtében további 25 lakóingatlan és 2 személygépkocsi is megrongálódott.

A robbanás következtében Z.Z.-né sértett Suzuki Swift személygépkocsijának motorházteteje megsérült, az abban keletkezett kár 100.000,- Ft, továbbá megrongálódott W.T. sértett Citroën típusú személygépkocsijának karosszériája is, amelyben 55.000,- Ft kár keletkezett.

A közveszélyokozással összefüggésben keletkezett kár összesen: 69.114.548,- Ft, míg a lopás elkövetési értéke: 15.600,- Ft.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

dr. Szabó Ferenc sajtószóvivő 36/33-312-097

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

 

dr. Lehel Enikő sajtótitkár 36/33-312-097

sajtoszoba@tatabanyait.birosag.hu

Eljáró bíróság: