I/46. - emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2015. november 11., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény
Tárgyalás helyszíne: 
2800 Tatabánya, Komáromi utca 4.
Tárgyaló: 
Földszint 6-os tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádlott lőfegyver és lőszer megszerzéséhez és tartásához nem rendelkezik engedéllyel. Ennek ellenére 1995-ben ismeretlen személytől vásárolt egy Remington Wingmaster Model 870 típusú, amerikai gyártmányú 12/70 mm kaliberjelű, T671046 W számú sörétes vadászpuskát. Ennek felhúzó- és ürítő rendszere kézi, mechanikus működtetésű, minden lövés előtt fel kell húzni és a betöltött tárból így kerül betöltésre 1 db töltény a töltényűrbe. A fegyverhez lőszereket nem kapott, ezért Bécsben vett legkevesebb 3 db 12/67,5 mm kaliberjelű RWS/GECO ROTTWEIL gyártmányú vadásztöltényt, töltetük 9 db 8,6 mm átmérőjű ólomgolyóból állt. A vádlott a lakhelyén az ágya alatt tartotta a fegyvert és a lőszereket.

A vádlott nagyon sok macskát tartott, ezt a szomszédok kifogásolták, különösen közvetlen szomszédja, M. P., emiatt hosszabb ideje haragos viszonyban voltak. A vádlottnak az volt a feltételezése, hogy a szomszédja írtja a macskáit, feljelentést is tett ellene.

A vádlott 2014. 08. 15-én napközben észlelte, hogy többször keresték szomszédját, feltételezése szerint rendőrök. Szomszédja azonban nem tartózkodott otthon. A vádlott ismeretlen mennyiségű alkoholt fogyasztott, majd 16 óra körüli időben az utcában figyelte a szomszédja házát, amikor megérkezett annak albérlője, aki a vádlott viselkedését ijesztőnek, gyanúsnak találta, ezért telefonon segítséget kért M. P-től, aki 17 óra körüli időben meg is érkezett a gépkocsijával. Ekkor már csak a vádlott volt az utcán és M. P. háza ablakain, kerítésén, kapuján át nézegetett befele. Ezt szomszédja sérelmezte és vita alakult ki közöttük.

A vádlott a házában az ágya alól elővette a fegyverét, felhívta a mobiltelefonján a segélyhívó központot és azt állította, hogy a hazaérkező szomszédja meg akarja őt gyilkolni. A beszélgetés alatt a vádlott észlelte, hogy szomszédja kilép a kapun, és a nála lévő fegyverrel a tőle 13,5 méterre álló M. P-re lőtt. A sértett a gépkocsija fedezékébe akart húzódni, közben a vádlott ismételten lőtt a sértettre. A sértett futva próbált menekülni a játszótér felé, a vádlott ismét lőtt, és ez a lövedék már eltalálta a sértettet.

A sértett a vádlott cselekménye következtében a fejbőr felületes lövési sérülését szenvedte el, a sérülés 8 napon belül gyógyult.

A vádlott az elmeműködés kóros állapotában; paranoid személyiségzavarban, paranoiában szenved. Az elmeműködés kóros állapota közepes-súlyos fokban korlátozta abban, hogy cselekménye következményeit felismerje és hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjék.

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Első tárgyalás (több napra kitűzött) – vádlott, tanúk,

szakértők meghallgatása (esetlegesen perbeszéd és ítélet).

Eljáró bíróság: