Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés

Tárgyalás időpontja: 
2015. november 10., kedd 11.00
Ügy tárgya: 
Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés
Ügyszám: 
II/47.
Tárgyalás helyszíne: 
Esztergom, Széchenyi tér 22.
Tárgyaló: 
Fsz. 22.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

~~Sárisáp Község Önkormányzata 2014. augusztus 16-án rendezte meg a „Szent István-nap és az új kenyér ünnepe” elnevezésű rendezvényt. Az önkormányzat a rendezvény keretében 15 órától lovaskocsis felvonulást szervezett. A felvonuláson zenét szolgáltató Sárisápi Bányász Fúvószenekart S. J. vádlott az általa vezetett tehergépkocsin szállította. A zenekar tagjai a tehergépkocsi rakfelületén elhelyezett rögzítés nélküli támlás székeken ültek, amelyek ülőfelülete magasabb volt, mint a tehergépkocsi rakfelületének 40 cm magas oldalfala. Az ülések a padlóhoz nem kerültek rögzítésre.

A vádlott az általa vezetett tehergépkocsival a művelődési ház elé érve megállást követően hátramenetbe kezdett azzal a szándékkal, hogy a művelődési ház kapuján betolasson. Manőverének végrehajtása során – miközben a zenekar tagjai a jármű rakfelületén ülve zenét játszottak – a tehergépkocsi ráhajtott az útpadkára. Ezt követően a rakfelület bal oldali hátsó részén a zenekar dobosaként helyet foglaló, a hangszerén játszó P.M. sértett a jármű rakfelületének mindösszesen 40 cm magas oldalfalán át a művelődési ház udvarának műköves területére zuhant.

A sértett a balesetben 8 napon túl gyógyuló bordatörést, agyrázkódást és koponyasérüléseket szenvedett, majd 2014. szeptember 8-án Esztergomban, a Vaszary Kolos Kórházban elhalálozott. A baleseti sérülés és a bekövetkező halál között közvetett, részleges okozati összefüggés állapítható meg. A halálos folyamat kialakulásában a sértett természetes alapú, sorsszerű betegségei részoki szereppel bírtak.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Tárgyalásról lemondás!
Nyilvános ülés!
Ítélet várható.

Eljáró bíróság: