II/43. - vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2015. október 20., kedd 08.00
Ügy tárgya: 
vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
2500 Esztergom, Széchenyi tér 22.
Tárgyaló: 
Földszint 37.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

P. F. I. r. vádlott az esztergomi székhelyű F. R.T. Kft. sértett gazdasági társaság alkalmazásában állt 2010. október 20. napjától gépkocsivezetői munkakörben, melynek során a sértett tulajdonában álló nyerges vontatót vezette. Az I. rendű vádlott által vezetett járműhöz összesen 3 darab tankolókártya tartozott. Mivel I. rendű vádlott és F. R., az F. R. T. Kft. ügyvezetője között anyagi természetű vita keletkezett 2011. augusztus 2-a előtt pár nappal, ezért az I. rendű vádlott elhatározta, hogy jogtalan haszonszerzés végett a nála lévő tankolókártyát jogosulatlanul felhasználja, tévedésbe ejtve ezzel munkáltatóját a kártyahasználatok jogszerűségét illetően.

Miután I. rendű és N. A. T. II. rendű vádlottak már régebb óta ismerősei voltak egymásnak, az I. rendű vádlott tudta azt, hogy a II. rendű vádlott kútkezelőként dolgozik, ezért az I. rendű vádlott 2011. augusztus 2. napját megelőzően a II. rendű vádlottal közösen megállapodtak abban, hogy a tankolókártya jogosulatlan felhasználásával jogtalan haszonra tesznek szert. Az I. rendű vádlott 2011. augusztus 02. napját megelőzően átadta a nyerges vontató rendszámát hordozó euroShell tankolókártyát a II. rendű vádlott részére a PIN kóddal együtt, és közösen megbeszélték azt, hogy II. rendű vádlott fog vevőket találni a gázolajra, amit 80-100,- Ft-tal olcsóbban értékesít az Esztergom, Mátyás király út 30. szám alatt található Shell töltőállomáson, az ott alkalmazott hivatalos árnál, végül a bevételt megosztják.

N. A.T. II. rendű vádlott egészen 2012 márciusáig értékesítette a fent írt módon P. F. I. rendű vádlott által átadott euroShell tankolókártyával az üzemanyagot ismeretlen személyek részére, akik az Esztergom, Mátyás király út 30. szám alatt található Shell töltőállomáson műanyagkannákba és műanyag tartályokba megtankoltak, majd a vételárat a II. rendű vádlottnak átadták, végül az I. rendű vádlott a tankolókártyával a kasszában fizetett.

W.K. III. rendű vádlott 2012 márciusában észrevette, hogy az F. R. T. Kft. tankolókártyájával személyautókba, műanyag kannákba és tartályokba tankolnak, ezért a továbbiakban megtiltotta a fenti gépjárműre kiadott euroShell üzemanyagkártya elfogadását, valamint felhívta a pénztárban dolgozó alkalmazottak figyelmét arra, hogy csak akkor lehet elfogadni a fizetéskor ezt a tankolókártyát, ha az azon szereplő rendszámot viselő járműbe tankoltak. 2012 márciusában II. rendű vádlott jogtalan előny ígérve készpénz ellenében felajánlotta III. rendű vádlottnak, hogy kötelességét szegje meg akként, hogy hunyjon szemet a jogosulatlan tankolások felett. A III. rendű vádlott az ígért pénzre tekintettel elfogadta az ajánlatot. III. rendű vádlott a 2012. április hónaptól 2013. február első hetéig terjedő időszakban minden tankolással érintett 69 napon kapott 10.000,- Ft-ot a II. rendű vádlottól a kötelezettségeinek megszegéséért cserébe, így összesen 690.000,- Ft-tal gazdagodott.

A II. r. vádlott további három személyt, a IV., V., VI..r vádlottat is megkérte arra, hogy nyújtson segítséget a fentiekben foglalt módon a tankolásokhoz, akik ezt elvállalták. Az ilyen módon megszerzett gázolajat a II. r. vádlott számos a nyomozás során ismeretlenül maradt személy részére értékesítette, köztük a VII. r., VIII. r. és IX. r. vádlottnak is. 2011. augusztus 2. és 2013. február 8. közötti időszakban a sértett gazdasági társaság tankolókártáját 414 alkalommal felhasználva a vádlottak összesen 37.294.566,-forint kárt okoztak.

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: