III/40. - embercsempészés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2015. szeptember 30., szerda 11.00
Ügy tárgya: 
embercsempészés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
2500 Esztergom, Széchenyi tér 22.
Tárgyaló: 
I/135. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

M. Z., B. Z. és M.B.Z. szíriai állampolgárok 2015. szeptember 3-án hajnalban beutazási, tartózkodási és az államhatár átlépésére jogosító engedély hiányában érkeztek Magyarországra, majd ismeretlen személyek segítségével Budapestre utaztak. Másnap, azaz 2015. szeptember 4-én e három szíriai állampolgár, valamint további öt ismeretlenül maradt, szintén szíriai társuk 16 óra körüli időben Budapesten sétáltak, miközben a vádlott felajánlotta nekik, hogy fejenként 200 euroért a Fiat Ducato típusú gépkocsijával elviszi őket a magyar-osztrák határra. A szír állampolgárok ezt az ajánlatot nem fogadták el, ekkor a vádlott felajánlotta, hogy fejenként 100 euroért elviszi őket Szlovákiába, mert onnan könnyebben el tudnak jutni Ausztriába is.

Ezt az ajánlatot a szír állampolgárok elfogadták, így a vádlott mind a nyolcukat Esztergomba, a Mária Valéria híd lábához vitte, ott elmagyarázta nekik, hogy hogyan jutnak át a hídon Szlovákiába, illetve onnan hogyan jutnak Bécsbe.

A vádlottat és a gépkocsiból kiszálló nyolc főből a fent megnevezett három főt az Esztergomi Rendőrkapitányság dolgozói a gépkocsiból történő kiszálláskor tetten érték és elfogták, így a szír állampolgárok részéről a pénz átadására nem került sor.

A vádlott ezen magatartásával segített a szír állampolgároknak abban, hogy Magyarország államhatárát jogszabálysértő módon átlépjék.  

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Első tárgyalás (bíróság elé állítás keretében) - vádlott meghallgatása, iratok ismertetése, majd várhatóan ítélet

Eljáró bíróság: