I/25. - Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2015. június 16., kedd 09.00
Ügy tárgya: 
Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
2800 Tatabánya, Komáromi utca 4.
Tárgyaló: 
Földszint 6-os tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Vádlott és sértett egy lakásban éltek. 2013 tavaszától I. r. vádlott és sértett között rendszeressé váltak a konfliktusok, amelyek főként abból eredtek, hogy a sértett súlyosan alkoholizáló életmódot folytatott, lerészegedései során a személyes higiéniájának fenntartása és lakás közös használatú helyiségeinek tisztán tartására sem fordított gondot. A sértett az alapvető higiéniai követelményeket semmibe véve gyakorta vizelettel, bélsárral és hányással szennyezte be a lakást, amelynek feltakarítása I. r. vádlott volt kénytelen. A vádlott és a sértett italozó életmódja miatt a lakótársak közötti konfliktusok, veszekedések állandósultak, a veszekedések során I. r. vádlott alkalomszerűen bántalmazta a sértettet. 2013 decemberében az I. r. vádlott fia pár hétre a fenti lakásba költözött az édesapjához. 2013. december 15-én az esti órákban az I. r. vádlott itass állapotban érkezett haza. Az I. r. vádlott a konyhában járkált, magában beszélt, majd a sértett szobájába ment és bántalmazni kezdte a sértettet. A sértett kiabálására a lakásban tartózkodó vádlott fia megijedt és a lakásban lévő kiskutyával együtt a lakást sietve elhagyta.

I. r. vádlott a lakás kisszobájában több alkalommal, teljes erőből, ököllel megütötte a sértett fejét, majd nyakánál fogva bal kézzel megragadta és a falhoz szorította a sértettet. Az I. r. vádlott az időközben magához vett fanyelű tőrkéssel eltávolította a sértett bal szemét, majd több alkalommal mellkason, szíven és hason szúrta a sértettet, valamint a nyakát megvágta. A szem eltávolításakor a koponyaalap csontjait a szúrás áttörte, az agyállományban a kés vége sérülést okozott. A nyakat ért élhatás és tompa erőbehatás következtében a nyelvcsont, a pajzsporc és a kannaporc törését hozta létre. A jobb mellkas felett lévő szúrt sérülések áthatolóak voltak, sérülést hoztak létre a tüdő és a szív állományában. Sértett a szúrások miatt elszenvedett sokszervi sérülés következtében elhalálozott. I. r. vádlott fia a késő esti órákban visszatért a lakásba az otthagyott tankönyveiért. Látva I. r. vádlott zavarodottságát és véres ruháját gyorsan összekapkodta a könyveit és a lakásból távozott. Ezt követően I. r. vádlott a tulajdonát képező fanyelű tőrkéssel és a sárga nyelű hentesbárddal a sértett holttestét összekaszabolta, orrát levágta, máját, hasnyálmirigyét, mellékveséjét, lépét, végtagjait eltávolította. Az I. r. vádlott a sértett halálát követő napokban a sértett végtagjait egy nylon táskába tette, a Tatabánya, Komáromi u. 48. szám mögötti garázssor mögé vitte és elásta. A sértett halálát követő órákban I. r. vádlott a garázssor mögött egy, a holtestet későbbi eltemetéséhez megfelelő méretű gödröt is ásott.

Pár nappal a sértett halála után, az esti órákban a Komáromi úti lakásban megjelent I. r. vádlott barátja, II. r. vádlott, akit I. r. vádlott bevezetett a kisszobába és megmutatta neki a sértett földön fekvő megcsonkított holttestét. Ezt követően I. r. vádlott a holttestet feltette az ágyra, becsomagolta egy vajszínű ágytakaróba, egy zöld színű szemetes zsákot húzott a fejére és drótokkal összekötözte. I. r. vádlott segítséget kért II. r. vádlottól a holttest lakásból történő elszállításához. Mivel a holttestet I. és II. r. vádlottak felemelni nem tudták, ezért végül is azt az I. r. vádlott a kisszoba ablakán keresztül kidobta, majd I. és II. r. vádlottak együtt a házhoz közeli garázssor mögött az I. r. vádlott által korábban megásott gödörhöz húzták és a holttestet I. r. vádlott elföldelte és a sírra gallyakat helyezett.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: