I/22. - életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2015. május 26., kedd 09.00
Ügy tárgya: 
életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
2800 Tatabánya, Komáromi utca 4.
Tárgyaló: 
Földszint 6-os tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Vádlott és sértett 2009 óta éltek együtt a vádlott tulajdonát képező családi házban. Vádlott és a sértett italozó életmódja miatt rendszeresek voltak közöttük a tettlegességig fajuló nézeteltérések. 2012. év folyamán a nézeteltérések odáig fokozódtak, hogy vádlott több alkalommal kérte sértettet, hogy költözzön el a házból. Mivel sértett a vádlott ezen kérésének nem tett eleget, ezért az élettársak között a tettlegességgel járó veszekedések tovább folytatódtak.

Vádlott egy alkalommal a családi házban veszekedés közben, egy kb. 10,5 cm pengehosszúságú, fanyelű késsel kis-közepes erővel hason akarta szúrni az élettársát, aki védekezésként a bal kéz IV. ujj körömpörcét és tövét sértette. A sértett sérüléseinek gyógytartama egyenként és összességében 8 napon belüli. A tenyért ért behatás helye, eszköze és ereje alapján – a 8 napon túl gyógyuló ín és idegsérülés keletkezésének reális lehetősége miatt – alkalmasnak tekinthető súlyosabb sérülés okozására.

Vádlott egy alkalommal a családi házba veszekedés közben, kis-közepes erővel, egy kb. 10,5 cm pengehosszúságú késsel mellkason szúrta élettársát. A kés a mellüregbe nem hatolt be, az a mellkas falában megállt. A szúrással okozott sérülés gyógytartama 8 napon belüli. A mellkastáji behatás helye, módja és eszköze – figyelemmel a sértett testi alkatára is – a mellüreg megnyitásának reális lehetősége miatt alkalmasnak tekinthető életveszélyes sérülés okozására.

Vádlott és a sértett a délutáni órákban ittas állapotban összevesztek, mely veszekedés tettlegességig is fajult. A veszekedés lezártát követően az élettársak kibékültek, és tovább fojtatták az italozást. Vádlott már a délután folyamán megfenyegette a sértettet, hogy idehívja a volt barátját és meg fogja öletni. Vádlott végül felhívta volt barátját telefonon azzal, hogy őt a sértett megverte és segítsen neki kitenni a sértettet a házból. I. r. vádlott hívására 23.00 óra körüli időben megjelent vádlott volt barátja és egy rúd szerű tárggyal bántalmazni kezdte sértettet. A bántalmazás során a sértett fejét két közepes erejű behatás, mellkasának és hasának területét legalább három közepes erejű behatás, a hát területét pedig két behatás érte.

A bántalmazás következtében sértett fejének jobb oldali halántéktájékán a bőr kb. 4 cm hosszan felhasadt, a sértett mellkasán, hasán és hátán zúzódásos, horzsolásos sérülések, valamint bal oldali lapockatörést szenvedett el. A zúzódásos, horzsolásos sérülések gyógytartama 8 napon túli, a tényleges gyógytartam 8 hétben volt véleményezhető.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A Győri Ítélőtábla, mint másodfokú bíróság a Tatabányai Törvényszék 2014. február 19. napján kihirdetett 3.B.221/2013/7. számú ítéletét I. r. vádlott vonatkozásában hatályon kívül helyezte.

Bizonyítás.

Eljáró bíróság: