IV/19. - nyereségvágyból elk. emberölés bűntette és más bcs.

Tárgyalás időpontja: 
2015. május 8., péntek 08.30
Ügy tárgya: 
nyereségvágyból elk. emberölés bűntette és más bcs.
Tárgyalás helyszíne: 
2800 Tatabánya, Komáromi utca 4.
Tárgyaló: 
Földszint 6-os tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádlott a sértett sérelmére már korábban követett el bűncselekményt (rablás bűntettét). A fenti irat tanulmányozásakor a vádlott megjegyezte a sértett lakcímét. A vádlott a vele szemben, a fenti cselekmény miatt kiszabott szabadságvesztés büntetéséből 2013. 12. 28-án szabadult.

2014. január elején a vádlott megismerkedett későbbi élettársával. Egyikőjük sem dolgozott, mindennapos megélhetési gondjaik voltak. Emiatt és a féltékenységi problémáik miatt 2014. 02. 03-án összevesztek és ezért a vádlott a délelőtti órákban B-ről T-ra utazott, hogy a középiskolai bizonyítványait beszerezze, valamint a barátaival találkozzon.

A vádlott 02. 03-án és 04-én csavargott és tízemeletes épületek lépcsőházaiban aludt. A vádlottnak 2014. 02. 05-én eszébe jutott, hogy a sértett elleni korábbi ügyben – hatályon kívül helyezés folytán – megismételt eljárásban a bíróság 2014. 02. 17-re tűzött ki tárgyalást, ezért elhatározta, hogy felkeresi a sértettet és beszél vele az ügyről.

A sértett ajtót nyitott a vádlottnak, aki bemutatkozott neki és elmondta, hogy miért jött. A sértett ekkor kiabálni és közben hátrálni kezdett a lakás belseje felé. A vádlott követte az idős sértettet és a kisszobába lökte. A vádlott ezután a földön fekvő 73 éves sértettet a közepes erőt meghaladó erővel bántalmazta, legalább hat alkalommal a fején ököllel megütötte. Ezután a vádlott a sértett nyakára rátekert egy narancssárga sálat, melyet olyan nagy erővel szorított, hogy a nyaki pajzsporc mindkét oldali szarvának törése, bevérzése és a nyelvcsont törése következett be. A sértett halála a nyak megragadását, valamint vérbelehelést követő fulladás következtében jött létre, azt a nyak fojtása és az agy oxigénhiányos károsodása okozta.

A halál és az elszenvedett sérülések között közvetlen, kizárólagos és egyenes okozati összefüggés áll fenn. A vádlott által elkövetett ölési cselekmény véghezvitele szükségtelen brutalitással és rendkívüli embertelenséggel történt, azt a vádlott emberi mivoltából kivetkőzve követte el. 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Az ügy tárgyalásának várható további napjai: 2015. május 13., 15.

Eljáró bíróság: