8. hét/I.

Tárgyalás időpontja: 
2014. február 19., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bcs.
Tárgyalás helyszíne: 
2800 Tatabánya, Komáromi u. 4.
Tárgyaló: 
földszint 6-os tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

I.r. vádlott és H.Gy.B. sértett 2009 óta éltek együtt az I.r. vádlott tulajdonát képező családi házban. I.r. vádlott és a sértett italozó életmódja miatt rendszeresek voltak közöttük a tettlegességig fajuló nézeteltérések. 2012. folyamán a nézeteltérések odáig fokozódtak, hogy az I.r. vádlott többször kérte a sértettet, hogy költözzön el a családi házból. Mivel a sértett az I.r. vádlott kérésének nem tett eleget, ezért a tettlegességgel járó veszekedések tovább folytatódtak közöttük.

I.r. vádlott 2012. július hónapban a családi házában veszekedés közben egy kb. 10,5 cm pengehosszúságú, fanyelű késsel kis-közepes erővel hason kívánta szúrni élettársát, aki védekezésként a bal kezét a kés elé tette, így a kés nem tudott a hasüregbe hatolni, csak a bal kéz IV. ujj körömpercét és tövét sértette. A sértett sérüléseinek gyógytartama 8 napon belüli. A behatás helye, eszköze és ereje alapján – a 8 napon túl gyógyuló ín- és idegsérülés keletkezésének reális lehetősége miatt – alkalmasnak tekinthető súlyosabb sérülés okozására.

I.r. vádlott 2012. szeptember elején a családi házában veszekedés közben, kis-közepes erővel, egy kb. 10,5 cm pengehosszúságú késsel mellkason szúrta élettársát. A kés a mellüregbe nem hatolt be, a mellkas falában megállt. A szúrással okozott sérülés gyógytartama 8 napon belüli. A mellkastáji behatás helye, módja és eszköze a mellüreg megnyitásának reális lehetősége miatt alkalmasnak tekinthető életveszélyes sérülés okozására.

I.r. vádlott és a sértett 2012. szeptember 14-én a délutáni órákban ittas állapotban összevesztek, mely veszekedés tettlegességig is fajult. A veszekedés lezártát követően az élettársak kibékültek, és tovább folytatták az italozást. I.r. vádlott már a délután folyamán megfenyegette az élettársát, hogy odahívja a barátját és meg fogja öletni. 22.30 óra körüli időben I.r. vádlott végül fel is hívta volt barátját, T.J. II.r. vádlottat telefonon azzal, hogy őt H.Gy.B. megverte, segítsen neki kitenni B-t a házból. I.r. vádlott hívására II.r. vádlott 23.00 óra körüli időben az I.r. vádlott házában megjelent és egy rúd szerű tárggyal bántalmazni kezdte H. Gy. B-t. A bántalmazás során a sértett fejét két közepes erejű behatás, a hát területét pedig két behatás érte. Ennek következtében a sértett fejének jobb oldali halántéktáján a bőr kb. 4 cm hosszan felhasadt, a sértett mellkasán, hasán és hátán zúzódásos, horzsolásos sérüléseket, valamint bal oldali lapockatörést szenvedett el. A sérülések gyógytartama 8 napon belüli, a lapockatörés gyógytartama 8 napon túli, a tényleges gyógytartam 8 hétben volt véleményezhető.

Az erősen vérző, sérüléseket elszenvedett sértett a családi házat elhagyta, és B. Gy. III.r. vádlott házának udvarába ment. A sértett a házba bekopogva a III.r. vádlottat arra kérte, hogy hívjon mentőt és értesítse a rendőrséget. III.r. vádlott annak ellenére, hogy észlelte azt, hogy a sértett félmeztelenül, mezítláb van, rajta sérülések vannak és erősen vérzik, a sértett kérésének nem tett eleget, hanem visszament a házába lefeküdni.

Első tárgyalás - bizonyítás felvétele

A tágyalás 2014. február 21-én folytatódik.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: