30-II. hét

Tárgyalás időpontja: 
2013. július 26., péntek 08.30
Ügy tárgya: 
halált okozó testi sértés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Tatabányai Törvényszék
Tárgyaló: 
6. számú tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

K.Z. sértett O. területén kábítószer terjesztéssel foglalkozott, illetve a vádlott is régebben hasonló tevékenységet folytatott. L.S. 2012. május 4-én mobiltelefonon F.B-en keresztül K.Z. sértettet kereste, hogy kábítószert vásároljon tőle. F.B. közölte a vádlottal, hogy a sértett nem fog lemenni az utcára hozzá. A sértett mindezek ellenére 12.30 óra körüli időben lement a vádlotthoz, aki O. város I.J. utcában az óvoda és a bölcsőde közötti füves, bokros területen várakozott H.V. A., P.M. és P.Sz. társaságában. A sértett egy önzáró nejlonzacskóban, az alsónadrágjában elrejtve 2,52 gramm – új pszichoaktív anyagnak minősülő AM-2201 elnevezésű vegyületet tartalmazó - „káfonyát” vitt magával a találkozó helyszínére. A vádlott megkérdezte a sértettől, hogy van-e nála herba, erre a sértett azt válaszolta, hogy igen, van. Erre a vádlott azt mondta a sértettnek, hogy „vagy odaadod, amid van, vagy feldobod a kezed”. A sértett nem volt hajlandó önként átadni a kábítószert és kezdetét vette kettőjük között a verekedés. A vádlott támadását a sértett igyekezett elhárítani, majd mindketten földre kerültek. Amikor a földről mindketten felálltak, a lényegesen erősebb fizikumú, rendszeresen sportoló vádlott ököllel olyan erővel ütötte állon K.Z. sértettet, hogy a sértett ennek következtében hanyatt esett és a feje nagy erővel az aszfaltozott úttestbe ütközött.
A hanyatt-esés következtében K.Z. sértett elveszítette az eszméletét és a tarkója vérezni kezdett. Ettől a vádlott megijedt és az útról beljebb húzta a sértettet, megpróbált a sértettel kommunikálni, de ez nem sikerült, P.M. pedig a sértettet stabil oldalfekvésbe helyezte.
A vádlott, H.V.A, P.M. és P.Sz. anélkül, hogy a súlyos sérülés miatt értesítették volna a mentőket, a helyszínről elfutottak. A mentőket 12.48 órakor V.E-né hívta ki, akik a sértettet a kórházba szállították, ahol a sértett 2012. május 8-án elhunyt.
K.Z. sértett halálának közvetlen oka diffúz agyroncsolódás volt. A sértett esetében súlyos fokú agyvizenyőt, a kisagymandulák beékelődését, lágy-agyhártya alatti vérgyülemet, a homloklebeny, mindkét oldali fali lebeny zúzódását, a koponyaalap törését lehetett megállapítani. A sérülések és a halál között közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn.
Bizonyítás kiegészítése (orvosszakértők meghallgatása), perbeszédek.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: