29. hét

Tárgyalás időpontja: 
2013. július 17., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
fegyveresen elkövetett rablás bűntette és más bcs.
Tárgyalás helyszíne: 
Tatabányai Törvényszék
Tárgyaló: 
6. számú tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádlottak évek óta ismerik egymást. 2011. március 12. napján elhatározták, hogy megszereznek egy gépkocsit és elhagyják az ország területét.
A kora esti órákban először Kecskéden várakoztak, majd gyalogosan elmentek Oroszlány határába a hétvégi házak térségébe, ahol M.S-né sértett tulajdonát képező ház előtt meglátták a sértett Dacia Logan típusú személygépkocsiját. A ház mögött elbújtak és várták, hogy a sértett kijöjjön a házból. II. r. vádlottnál volt egy jelzőpisztoly, amelyet a táskájában vitt magával azzal, hogy ha másként nem megy, majd azzal megszerzik az autót.
21 óra után M.S-né sértett kijött a házból, odament a gépkocsijához és kinyitotta az ajtót. A két vádlott a sértett mögé lépett, II. r. vádlott a fejére húzott egy vászonból készült táskát, közben I. r. vádlott a sértettnek azt mondta, hogy „meglepetés”. M.S-né védekezett, dulakodni kezdett a vádlottakkal, eközben földre esett. II. r. vádlott rátérdelt és a védekező sértettet egy alkalommal ököllel arcon ütötte. Rá is szólt a sértettre, hogy pisztoly van nála, le fogja lőni, ha nem engedelmeskedik. A sértett ezután nem védekezett tovább, összekötözött kezekkel a vádlottak beültették a gépkocsija hátsó ülésére és elindultak vele. A sértett kérdésére, hogy miért teszik ezt vele, azt válaszolták, hogy 20 évvel ezelőtti ukrán kapcsolata miatt valaki megbízta őket a cselekmény elkövetésével. A sértettel való kommunikáció kapcsán megpróbáltak oroszos akcentussal beszélni.
A gépkocsival elmentek V-ó külterületére, egy hétvégi ház előtt megálltak, a sértettet kiszállították a gépkocsiból, két oldalról a karját megfogták és bevezették a hétvégi házba. Itt leültették, megfenyegették, hogy megölik, felgyújtják, ha nem ad nekik pénzt. Elvették a táskáját, átkutatták, telefonjából kivették az akkumulátort, elvették a nála lévő 47.700,-Ft-ot, valamint 3 bankkártyát. A sértett elmondta, hogy a kártyáin nincs pénz, csak adósság. Ezután a kezén lévő gyorskötözőt kicserélték egy textilből készült rongyra, a sértettet visszavezették a gépkocsihoz, ismét beültették a hátsó ülésre és V-ó és K. közelében egy erdős területen a kocsiból kiszállították, a járműtől néhány méterre elvezették, lefektették és rádobtak egy paplant. Ezt követően a sértett gépkocsijával elhajtottak. M.S-né néhány perc elteltével kiszabadította a kezeit, levette fejéről a csuklyát és gyalogosan megpróbált lakott területre érni. Beért V-ra, ahol betért egy cukrászdába, ahol 2011. március 12-én 0 óra 39 perckor a cukrászda tulajdonosa J.P. telefonjáról értesítette a segélyhívót.
Mielőtt a vádlottak a sértettet az erdőben sorsára hagyták volna, azt mondták neki, hogy a gépkocsiját T-án az Á.H. előtt megtalálja.
Ezután a vádlottak a sértett kocsijával az ország területét elhagyták és Németországba mentek. A járművet végig I. r. vádlott vezette. A járművet II. r. vádlott által készített hamis kölcsönszerződés segítségével vitték ki az országból. Ennek értelmében a gépkocsi tulajdonosa M.S-né I. r. vádlottnak használatba adja a gépkocsiját, hozzájárul ahhoz is, hogy a járművel Magyarország területét elhagyják.
M.S-né a vádlottak általi összekötözés és bántalmazás során különböző, 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, az ökölcsapástól jobb szeme körül duzzanatot szenvedett el, ez a sérülés tompa erőbehatás eredménye, a helye, ereje, módja alapján alkalmas volt 8 napon túl gyógyuló szemsérülés keletkezésére.
A vádlottakat 2011. március 14-én Németországban Kindsbach Kaiserslautern közötti erdős részen elfogták. Velük volt a sértett gépkocsija, lefoglaltak egy zöld színű hátitáskát, amelyben benne volt egy töltetlen jelzőpisztoly 2 lőszerrel, valamint egy gravitációs kés. A fegyver és kés miatt Németországban eljárás indult ellenük. Ezeket a tárgyakat az eljárás során elkobozták. Megállapították, hogy a sértett személygépkocsiját körözik, értesítették a magyar hatóságokat, majd a járművet a sértett részére Németországban kiadták.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: