23. hét/3

Tárgyalás időpontja: 
2013. június 14., péntek 08.30
Ügy tárgya: 
halált okozó testi sértés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Tatabányai Törvényszék
Tárgyaló: 
6
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

K.Z. sértett Oroszlány területén kábítószer-terjesztéssel foglalkozott. A vádlott 2012. 05. 4-én több alkalommal felhívta F.B-et, a sértettet kereste, hogy tőle kábítószert vásároljon. A kábítószer vásárlás időpontjában meg is egyeztek. K.Z. sértett miután lakása ablakából látta, hogy a vádlott nem egyedül van, hanem társaságában még további három személy is van, nem ment le az utcára a vádlotthoz.

K.Z. sértett azonban későbbi időpontban mégis lement az utcára és egy önzáró nejlonzacskóban, az alsónadrágjában elrejtve 2,52 gramm tömegű drogot vitt magával. A vádlott felszólította a sértettet, hogy vagy oda adja neki a kábítószert vagy megküzdenek érte. A sértett nem volt hajlandó átadni a vádlottnak a kábítószert, ezért verekedni kezdtek. A verekedés során mindketten földre kerültek. Amikor a földről mindketten felálltak, az erőfölényben lévő, a sértettnél lényegesen erősebb fizikumú vádlott állon ütötte a sértettet, aki ennek következtében hanyatt esett és a feje nagy erővel az aszfaltozott úttestbe ütődött, ami jól hallható hanggal járt. A sértett az esés következtében elvesztette az eszméletét és a tarkójánál vérezni kezdett. A vádlott és társai anélkül, hogy a mentőket értesítették volna, a sértettet a földön fekve hagyták, és a helyszínről elfutottak. A mentőket V.E-né hívta ki, a sértettet kórházba szállították, ahol a sértett 2012. május 8-án elhunyt.

A sértett halálának közvetlen oka diffúz agyroncsolódás volt. A sérülések és a halál között közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn. A kórházi ellátás során a sértettnél tüdőgyulladás alakult ki, amely súlyosbította az állapotát. A sértett élete nem volt megmenthető.

A sértett hanyatt-esése, és fejének az aszfaltozott úttestbe való beütése következtében alakult ki a koponyaalapi törés; ellencsapódásos mechanizmus következtében homloklebeny, mindkét oldali halántéklebeny sérülése, zúzódása; a lágyagyhártya alatti bevérzés; a következményes traumás agyvizenyő.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: