Bíróság elé állítás csoportosan elkövetett kifosztás ügyében

A Komáromi Járásbíróság a 2024. február 22. napján tartott tárgyaláson, csoportosan elkövetett kifosztás bűntette, közokirattal visszaélés vétsége és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétsége miatt indult ügyben, gyorsított eljárásban hozott döntést két férfivel és egy nővel szemben.

A bíróság a többszörös és különös visszaeső férfit 5 év fegyházbüntetésre, 5 év közügyektől eltiltásra, a másik büntetett előéletű férfit 3 év 6 hónap börtönbüntetésre, 4 év közügyektől eltiltásra, a nőt 2 év, végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Az ítéletet az ügyész, az egyik férfi és a nő tudomásul vette, így esetükben jogerőssé vált az ítélet, a többszörös visszaeső férfi és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést, vele szemben az ítélet nem jogerős.

A megállapított tényállás szerint a három vádlott 2024. január 21-én a komáromi buszmegállóban felfigyelt a padon ülő 76 éves nőre. A két férfi odalépett hozzá, beszélgetést kezdeményeztek vele, megdicsérték a külsejét, illetve az egyik férfi kezet is nyújtott a sértettnek.  A nő a kezét nyújtva előrébb hajolt és óvatlansága folytán nem figyelt a kosarában tárolt kézi táskájára. Miközben a két férfi a sértett figyelmét elterelte, a harmadik társuk odaült a sértett padon elhelyezett táskája mellé, abból kivette a 20.000 forint értékű mobiltelefonját, a 10.000 forint értékű pénztárcáját, benne a sértett személyes irataival, bankkártyájával, és 40.000 forint készpénzével együtt. A sértett nem észlelte a lopást és felszállt az autóbuszra.

A nő a mobiltelefont a ruházatában rejtette el, a pénztárcát pedig átadta az egyik férfinek. A nyomozó hatóság a mobiltelefont a nőtől, 20.230 forint készpénzt és egy TAJ kártyát a másik két férfitől foglalta le. A többi okmány, illetve a bankkártya a nyomozás során nem került elő.

Tatabánya, 2024. február 23.